Till innehållet
Sök

Julkalendern 2015

22.12.2015

Dopparedag

I dag är det dan före dan före dopparedan. Dopparedagen är alltså en benämning för julaftonen. Namnet har uppkommit av att man på julaftonsdagen ofta åt ”dopp i grytan”, dvs. bröd som doppades i det varma skinkspadet i grytan på spisen. Seden med att doppa i grytan tros gå tillbaka till medeltiden, då julfastan varade till julaftons kväll – genom att doppa i grytan fick man åtminstone känna smaken av skinkan lite i förväg. Att mjuka upp bröd i vätska var dock ingen speciell julsed, utan den metoden var man tvungen att ta till ofta för att mjuka upp det hårda brödet.

I dialekterna i Svenskfinland förekommer ordet i formen doppandag och doppardag. Ordet har på vissa områden fått en utvidgad betydelse: i Sibbo är ordet upptecknat som benämning för den 23 december, i Pernå för ”en av de dagar efter julen då man åt fläsksvålen från julskinkan och fick doppa potatisen i skinkspadet” och i Korsholm som en benämning för tredje dag jul när man fick kaffe och dopp på besök hos släkt och vänner.

Ordet används i dag oftast i nedräkning inför julen; man talar om dan före dopparedan och dan före dan före dopparedan osv.

Leila Mattfolk

Dopp i grytan.
Foto: Språkinstitutet


Tillbaka till rubrikerna