Till innehållet
Sök

Välkommen till Skrivsäker!

Här kan du jobba med övningar som stärker ditt språk. Innehållet är anpassat för dig som går i årskurs 7–9 och i andra stadiet (gymnasium och yrkesutbildning).


Pronomen

Välkommen till Skrivsäkers pronomenavsnitt! Via övningarna kan du bekanta dig med vad pronomen är och hur de används.

Meningar och satser

I de här övningarna lär du dig vad meningar och satser är och hur du skriver smidiga och korrekta meningar.

Idiom

I det här avsnittet kommer vi att jobba med idiom. Idiom är uttryck som betyder något annat än vad du kanske först tror om du bara tittar på vad de enskilda orden betyder. Att ha myror i byxorna är ett idiom som betyder att vara rastlös och inte kunna sitta stilla, inte att någon faktiskt har insekter i sina byxor.

Idiom kallas också för idiomatiska uttryck. De finns i alla språk, och de kan vara svåra för den som inte har språket som sitt modersmål. En annan viktig sak att tänka på är att du inte alltid kan översätta idiom ord för ord från ett språk till ett annat. På svenska kan du säga att någon har skinn på näsan om du menar att den är tuff och tålig, men på engelska eller finska måste du säga något annat.

Idiom är bra uttryck att använda om du vill variera ditt språk och göra det rikare. De skapar en bild i huvudet på den som läser din text eller lyssnar på dig, och gör ditt språk mer levande.


Finlandismer

En finlandism är ett ord, ett uttryck eller en struktur som bara finns i finlandssvenskan eller som används i en annan betydelse i finlandssvenskan än i sverigesvenskan. Också uttryck som är mycket vanligare i finlandssvenskan än i sverigesvenskan räknas till finlandismerna. 

Vissa finlandismer är ord som du gärna kan byta ut om du skriver standardsvenska. Andra finlandismer är ord som beskriver någonting finländskt, till exempel påskrätten memma. Det finns också officiella finlandismer som kan finnas i lagtext i Finland. Till exempel talar man om ministerium i Finland medan motsvarande organisation kallas departement i Sverige. Sådana finlandismer ska du använda då du talar om finska förhållanden. 

Varifrån kommer då våra finlandismer? En del är direkta eller översatta lån från finskan som kiva eller simstrand (fi. uimaranta). Vissa är ord som finns i standardsvenskan men kanske inte används så ofta längre, medan de lever kvar i finlandssvenskan. Ett exempel på detta är flere, som i standardsvenskan uppfattas som poetiskt eller ålderdomligt men som fortfarande används av många finlandssvenskar. Vi har också lånord som butka och stöpsel från ryskan och tyskan, och finlandismer som kommer från finlandssvenska dialekter, till exempel lorva ’söla’.

Syftet med dessa övningar är att du ska bli bekant med de vanligaste finlandismerna och de standardsvenska alternativ som finns. De standardsvenska orden fungerar nästan alltid, så om du är osäker på om mottagaren förstår finlandismer är det säkrare att välja det standardsvenska alternativet.

Du kan läsa mera om finlandismer i artikeln Stöpsel, beväring och siskonkorv i tidskriften Språkbruk. Länken öppnas i ett nytt fönster.


Språkliga hjälpmedel

Du har väl apparna för Svenska Akademiens ordlista och Svensk ordbok på din telefon? Där hittar du info om ords stavning och betydelse.