Podden På tal om språk
9.4.2021På tal om språk: Finskan i Sverige och sverigefinsk språkvård
Podden På tal om språk firar finska språkets dag genom att bildligt talat åka över till Sverige och tala om bland annat språkpolitik, storhandlata och nukkuma-aamu.
6.11.2020På tal om språk: Talko, ännu och den finlandssvenska satsflätan
Ska vi exportera talko och rådda till Sverige? Vilka finlandismer är svårast att känna igen? Bland annat det här diskuterar Charlotta af Hällström-Reijonen och Mikael Reuter i podden På tal om språk.
6.10.2020På tal om språk: Mikael Reuter dokumenterade svenskan i 753 språkspalter
Mikael Reuter berättar bland annat vad en kas är och varför han inte vågade skriva någon språkspalt om hen i ett poddavsnitt om svenskans utveckling under nästan 40 år.
11.5.2020På tal om språk: Ordboksredaktören är en samhällsmedveten detektiv
I podden På tal om språk berättar ordboksredaktören Nina Martola om hur det är att balansera mellan språkutvecklingen i två samhällen och varför pronomenet han fortfarande kvarstår i de flesta exempelmeningar i Stora finsk-svenska ordboken.
15.10.2019På tal om språk: Ett klart myndighetsspråk ligger i allas intresse
För ett lyckat klarspråksprojekt behövs experter på språk, innehåll och teknik.
9.8.2019På tal om språk: Hur nyordet blippa kom in i svenskan
I det andra avsnittet av podden På tal om språk diskuterar vi nyordet blippa och hur språkvården jobbar med nya ord och klassiska språkfrågor. Dagens gäst är mediespråkvårdaren Anna Maria Gustafsson.
6.6.2019På tal om språk: Prost och präst i dialekterna
Det är premiär för Språkinstitutets svenska podd på tal om språk! I det första avsnittet berättar huvudredaktör Caroline Sandström vad orden prost och präst i dialekterna säger om det gamla bondesamhället.