Till innehållet
Sök

Julkalendern 2015

8.12.2015

En jungfru skär

I julpsalmen ”Av himmelshöjd” talas det om Jesusbarnet som ”föddes av en jungfru skär”. Samma ”jungfru skär” förekommer också i en av våra vanligaste jullekar. Men vad är skär egentligen? Och varför är just jungfrur så skära?

Vi har två adjektiv skär i svenskan. Det ena har betydelsen ’ljust röd, rosa’, det andra ’ren och oskuldsfull’. Skär i den senare betydelsen betecknas i ordböckerna som ”ålderdomligt”. Det är därför begripligt om någon vill tolka in den vanligare betydelsen ’ljusröd’ i psalmens ord. Jungfru Maria brukar onekligen ofta vara lite rosig om kinderna på naiva altartavlor och i äldre bildkonst, så tolkningen är sakligt sett inte så tokig, men ändå språkligt oriktig.

Detta skär ser till sin yttre gestalt mycket svenskt ut men är inte desto mindre ett lånord. Det återgår på det franska uttrycket couleur de chair, alltså bokstavligen ”(med) köttets färg, köttfärgad”. Förleden char- i charkuteri är historiskt sett samma ord.

Skär ’ren och oskuldsfull’ – ofta förekommande som attribut till just jungfru – är däremot av nordiskt ursprung. Ordet hör nära ihop med det skir ’späd och tunn som flor’ som vi har t.ex. i ett uttryck som ”vårens skira grönska”. Men än så är det långt till vår.

Peter Slotte

Staty av jungfru Maria, foto: Pixabay.
Foto: Pixabay

Tillbaka till rubrikerna