Till innehållet
Sök

rss Språknytt

28.5.2020

Internationella dagen för lätt språk firas för första gången

Man räknar med att mellan 650 000 och 750 000 personer i Finland har nytta av information på lätt språk.

Torsdagen den 28 maj firas internationella dagen för lätt språk för första gången. I Finland bedrivs arbete för lätt språk på både svenska och finska och internationellt ökar samarbetet inom lätt språk, speciellt inom forskningen. Den första internationella konferensen för forskning inom lätt språk hölls i Finland 2019 och nästa konferens hålls i Schweiz 2021.

Behovet gäller många grupper

Definitionen av vad lätt språk, eller lättläst som man talar om när det specifikt gäller skrivet språk, egentligen är varierar från land till land. I Finland beskrivs lätt språk som ett språk som är enklare än allmänspråket till ordförråd, uppbyggnad och innehåll. Många kanske tänker på personer med olika slag av intellektuella funktionsnedsättningar, afasi eller liknande när de hör ”lätt språk”, men faktum är att gruppen som behöver eller kan ha nytta av information på lätt språk är betydligt större. Man räknar med att behovet gäller 11–14 procent av befolkningen, det vill säga upp till 650 000–750 000 personer i Finland.

Nyttigt i krissituationer

Behovet bland finlandssvenskar har inte kartlagts, men LL-Center, som jobbar med lätt språk på svenska i Finland, räknar med att behovet på svenskt håll motsvarar behovet bland hela befolkningen, det vill säga 30 000–40 000 personer. I den här gruppen finns personer med olika typer av läs- och skrivsvårigheter, ovana läsare, vissa äldre och personer med annat modersmål.

För den som har svag syn eller hörsel kan lätt språk göra det lättare att ta till sig information. Texter skrivna på lätt språk är inte bara informationsmässigt enklare utan de är också layoutmässigt gjorda för att de ska vara enkla att ta till sig.

Lätt språk kan också vara till nytta i speciella situationer i livet, till exempel under stress eller i en krissituation.

LL-Center och Selkokeskus

Det huvudsakliga arbetet med lätt språk i Finland görs på svenskt håll vid LL-Center, som bland annat ger ut tidningen LL-Bladet på lättläst, ger ut lättlästa böcker och erbjuder olika tjänster kring lätt språk, till exempel textgranskningar och kurser. På finska jobbar Selkokeskus med lätt språk och ger bland annat ut tidningen Selkosanomat.

Yle sänder nyheter på både lätt svenska och finska.

Språkinstitutet engagerar sig

Språkinstitutet jobbar indirekt med lätt språk via olika grupper och nätverk: bland annat är Ulla Tiililä från Språkinstitutet ordförande för delegationen för lättläst och Charlotta af Hällström-Reijonen är medlem i referensgruppen för lättläst.

Rätten till lätt språk finns inte inskriven i lagen, men förståelsen för behovet av lättläst har ökat på myndigheter och i samband med offentliga tjänster. Det nämns till och med i regeringsprogrammet!

Läs mer om lätt språk

LL-Center
Selkokeskus
En bro till standardspråket (Språkbruk 4/2016)
Lättläst fungerar som inkörsport till svenskan (Språkbruk 4/2018)



Tillbaka till rubrikerna