Till innehållet
Sök

rss Språknytt

20.1.2023 9.15

Norskt runstensfynd blev en språklig världssensation

Den norska Svingerudstenen kan vara minst 100 år äldre än alla tidigare kända runstenar.

Norges kulturhistoriska museum (Historisk museum) har nyligen offentliggjort ett fynd av något som betecknas som världens äldsta runsten. Runstenen har snabbt blivit en världssensation. Den kan få stora följder för både runforskning och språkhistoria. 

Stenen hittades redan hösten 2021 i samband med en utgrävning av en bosättning från järnåldern i Svingerud utanför Oslo. Museet har väntat med att gå ut med nyheten ända tills i januari 2023.  Efter noggranna undersökningar har stenen daterats till mellan år 0 och år 250. Det innebär att Svingerudstenen är minst 100 år äldre än alla hittills kända runstenar.  

"Runologiskt adrenalin" 

Runologen Kristel Zilmer kopplades tidigt in av utgrävningens projektledare Steinar Solheim, som insåg att hennes expertis behövdes.  Zilmer beskriver i Oslo universitets webbtidskrift Uniforum hur hon drabbades av ”runologiskt adrenalin” när hon skrollade över bilden som Solheim mejlat till henne fredagen den 12 november 2021. 

Runologen Kristel Zilmer och projektledaren Steinar Solheim på Kulturhistoriska museet i Oslo visar fram världens äldsta runsten. Foto: Ola Gamst Sæther, Uniforum.

”Generellt har vi runforskare tänkt att runstenarna dök upp i Skandinavien först mellan 300- och 400-talet. Det har funnits teser om att en del runstenar kan ha varit äldre − men inga bevis”, säger Kristel Zilmer till Uniforum. 

Efter den grundliga dateringsprocess som genomförts i flera repriser vågar hon säga att det nu för första gången finns ett bevis på att runstenarna kan vara ett par hundra år äldre än man trott.  

Ännu äldre än urnordiska

Det historisk museet skriver på sin webbplats att Svingerudstenen är ett av de allra tidigaste beläggen på skriftspråk i Skandinavien. Den kan ge ny insikt i hur runskriften har utvecklats.  ”För 1800 till 2000 år sedan stod någon vid Tyrifjorden och ristade runor i ett 31 x 32 centimeter stort block av rödbrun sandsten. Den människan talade ett språk som räknas som föregångaren till urnordiska − som i sin tur är upphovet till de nordiska språk som talas i Skandinavien i dag” skriver museet. 
 
Samtidigt som museet har offentliggjort fyndet för världen inleds en specialutställning den 21 januari. Där ska stenen visas för allmänheten fem veckor framöver. 

Museet jublar dessutom över fyndet genom att lova släppa in Rune, Runar, Runa och andra besökare med liknande förnamn alldeles gratis.

Text: May Wikström

Historiska museet i Oslo visar upp Svingerudstenen för allmänheten, och passar på att ge Rune en fribiljett.

Källor:

Läs mer:

  • Martin Perssons recension av boken Rökstenen och världens undergång i Språkbruk 12.4.2022.
  • Det nordiska språksamarbetet inom ramen för Institutet för de inhemska språkens verksamhet.




Tillbaka till rubrikerna