Sök på de svenska webbsidorna
Språkinstitutets webbplats (75)
Nedan sökresultaten 1-10.
utställning är baserad på utställningen Ortnamns berättelser som under hösten 2010 visades på olika håll i huvudstadsregionen.
Hur ortnamn bildas Vi människor organiserar vår omgivning bl.a. med hjälp av ortnamn. De platser som upplevs som viktiga får namn, och med hjälp av namnen kan vi prata om platserna och också minnas dem bättre. De äldsta ortnamnen i Finland kan vara upp till tre tusen år gamla, och nya namn uppstår varje dag.
Ge respons på Svenska ortnamn i Finland Via den här blanketten kan du ge respons på innehållet, strukturen och gränssnittet i webbpublikationen Svenska ortnamn i Finland. Observera att du, om du vill ha svar, måste uppge din e-postadress. Vi behandlar personuppgifter enligt våra principer för dataskydd . *) Obligatoriska fält Namn E-post Kommentarer *
Namn på artefakter (byggnader, broar m.m.) bildar en egen kategori bland ortnamnen. Som territoriella namn kan man beteckna de officiellt registrerade namnen på länder, län, kommuner, byar, hemman och lägenheter. De är ofta äldre bebyggelse- eller naturnamn." (Ur Uppslagsverket Finland: ortnamn )
Foto: Toni Suutari Arkiverade ortnamn Namnarkivet vid Institutet för de inhemska språken I Namnarkivet finns över 2,6 miljoner kort med ortnamn från Finland och dess närområden. Namnen har samlats in systematiskt sedan 1915 av fältarbetare som rest runt och intervjuat lokala informanter om de namn de använder. Namnen är arkiverade kommunvis och i ett nationellt register.
Ortnamn i flerspråkiga områden Namnförrådet i Finland är flerspråkigt: i sameområdet i Lappland är ortnamnen till stor del samiska, och på traditionellt svenska områden längs västkusten och sydkusten är ortnamnen svenska.
– Dickursby och Tiksi Planerat namnskick Esbo Helsingfors Vanda Utställningsmaterialet ingår också i webbutställningen av Ortnamns berättelser. Denna har ett mer omfattande innehåll än utställningsplanscherna. Webbutställningen Ortnamns berättelser Utställningen Ortnamns berättelser visades under hösten 2010 i Helsingfors, Vanda och Esbo.
Inofficiella ortnamn i Esbo Gröndal i Esbo kallas ibland Viheri efter stadsdelens finska namn Viherlaakso . Också gator, idrottsplaner, skolor och bostadshus kan ha inofficiella namn. Namnen kan vara etablerade och allmänt brukade, eller så kan de vara spontana dagsländor som är kända endast av en liten krets.
17.12.2016 Ortnamn på Jul- I den nyländska, åländska och åboländska skärgården finns ett femtiotal ortnamn som börjar på Jul- . Det är namn som Julberget , Julgrundet , Julholmen och Julö(n) och det handlar främst om namn på holmar, grund och skär.
Ortnamn har traditionellt bildats till ord som varit i bruk vid den tidpunkt som namnen har kommit till. Också ett ord som försvunnit ur språkbruket kan leva kvar i ett namn. Vattenleder och andra leder man använt för att röra sig längs hör till de orter som först fått namn. Sjönamnet Päijänne, vars ursprung är oklart, hör till de äldsta ortnamnen i Finland.