Sök på de svenska webbsidorna
Språkinstitutets webbplats (75)
Nedan sökresultaten 11-20.
Hundholmen är ett hävdvunnet ortnamn medan Hundholmsbron är ett planerat ortnamn. ⦠Ortnamn ska leva med sin tid På sistone har jag i flera sammanhang stött på en uppfattning om att ortnamn borde stavas så som de stavades till exempel på 1800-talet. Ålderdomliga stavningsformer motiveras med att det handlar om historiskt korrekta, ursprungliga stavningsformer. ⦠Visa mer
Ortnamn samlas in genom intervjuer med ortsbor. © Kurt Zilliacus © Leila Mattfolk
I Namnarkivet finns över 2,6 miljoner kort med ortnamn från Finland och dess närområden. Namnen har samlats in systematiskt sedan 1915 av fältarbetare som rest runt och intervjuat lokala informanter om de namn de använder. Namnen är arkiverade kommunvis och i ett nationellt register.
Vi människor organiserar vår omgivning bl.a. med hjälp av ortnamn. De platser som upplevs som viktiga får namn, och med hjälp av namnen kan vi prata om platserna och också minnas dem bättre. De äldsta ortnamnen i Finland kan vara upp till tre tusen år gamla, och nya namn uppstår varje dag. De ord som ingår i ett namn bär på information om namngivarens språk och kultur.
Paikannimen tarina Ortnamns berättelser © Vesa Tolonen Paikannimet – osa kulttuuriympäristöä Ortnamnen en del av kulturmiljön Kaikilla elämämme ja kommunikaatiomme kannalta tärkeillä paikoilla on nimi. Perinnäinen paikannimistö kasvaa seudun menneisyydestä, kielestä ja kulttuurista. Nimet ovatkin historiamme vanhinta dokumenttiaineistoa, arvokasta kulttuuriperintöä.
Ett gammalt ortnamn kan bli namn på ett nytt bostadsområde, eller utgöra motiv för ett nytt gatunamn. Det traditionella ortnamnsförrådet hittar man nedtecknat och sparat i Namnarkivet på Institutet för de inhemska språken och i Svenska litteratursällskapets språkarkiv. Många av namnen finns även införda på kartor.
. © Maanmittauslaitos lupa nro 49/MML/10 Ortnamn i flerspråkiga områden Namnförrådet i Finland är flerspråkigt: i sameområdet i Lappland är ortnamnen till stor del samiska, och på traditionellt svenska områden längs västkusten och sydkusten är ortnamnen svenska.
. @ Espoon kaupunginmuseo Inofficiella ortnamn i Esbo Gröndal i Esbo kallas ibland Viheri efter stadsdelens finska namn Viherlaakso. Också gator, idrottsplaner, skolor och bostadshus kan ha inofficiella namn. Namnen kan vara etablerade och allmänt brukade, eller så kan de vara spontana dagsländor som är kända endast av en liten krets. Lähderannan keskusta 1970.
. © Maanmittauslaitos lupa nro 49/MML/10 Finska ortnamn i de samiska områdena är ofta anpassningar eller översättningar av de samiska namnen. Vildmarkskyrkan i Pielpajärvi ligger vid sjön Iso Pielpajärvis strand öster om Enare kyrkby. Det finska namnet Pielpajärvi är en anpassning av det enaresamiska namnet Piälppáájävri.