Sök på de svenska webbsidorna
Språkinstitutets webbplats (251)
Nedan sökresultaten 161-170.
Helsingforsare Det finns en gammal regel som säger att nordiska ortnamn på vokal inte får något genitiv-s i slutet i fasta, närmast namnliknande förbindelser av typ Borgå domkyrka, Vasa stad, Åbo hamn, Esbo gård. Ortnamn på konsonant har i motsvarande fall en regelrätt genitivform med s: Mariehamns stad, Houtskärs kyrka, Jorvs sjukhus.
Förteckningen utgår från ortnamn som excerperats ur Lantmäteriverkets ortnamnsregister med cirka 800 000 namn. Ortnamnsregistret är en bra utgångspunkt för förslag på nya efternamn eftersom en stor del av efternamnen i Finland har sitt ursprung i gårdsnamn eller andra ortnamn. De excerperade ortnamnen har körts mot MDB:s befolkningsdatasystem.
Harry i Det norske akademis ordbok Harry i Bokmålsordboka och Nynorskordboka Tillbaka till rubrikerna Relaterat innehåll Ortnamn i Finland på de nordiska språken Rekommendation för hur ortnamn i Finland ska hanteras i texter på de nordiska språken Månadens nordiska ord: skuffet På norska och danska kan man skuffa någon genom att inte vara närvarande.
Ortnamn i Finland på de nordiska språken Rekommendation för hur ortnamn i Finland ska hanteras i texter på de nordiska språken Visa mer
Då tänker jag förstås på den norska webbaserade serien som handlar om ett gäng ungdomar som går på ett gymnasium i Oslo. ⦠Språkpolitiska program i Norden Länkar till språkpolitiska program i Norden och Estland Ortnamn i Finland på de nordiska språken Rekommendation för hur ortnamn i Finland ska hanteras i texter på de nordiska språken Visa mer
⦠Ortnamn på Jul- I den nyländska, åländska och åboländska skärgården finns ett femtiotal ortnamn som börjar på Jul-. Det är namn som Julberget, Julgrundet, Julholmen och Julö(n) och det handlar främst om namn på holmar, grund och skär. ⦠1984 Visa mer
Bland Språkinstitutets förslag på nya efternamn finns många namn som strängt taget inte är nya, eftersom de är levande ortnamn. ⦠Namn på landskap i Finland Rekommendation om hur namn på landskap i Finland ska hanteras i texter på svenska, finska och engelska ⦠Ortnamn i Finland i engelska texter Rekommendation om hur ortnamn i Finland ska hanteras i engelska texter Visa mer
Bianca Ortiz Holmberg Flink i Den danske ordbog Flink i Bokmålsordboka och Nynorsordboka Flinkur i Islex Tillbaka till rubrikerna Relaterat innehåll Ortnamn i Finland på de nordiska språken Rekommendation för hur ortnamn i Finland ska hanteras i texter på de nordiska språken Månadens nordiska ord: mareritt På norska och danska kan en nattlig ridtur vara riktigt otäck.
Ortnamn i Finland på de nordiska språken Rekommendation för hur ortnamn i Finland ska hanteras i texter på de nordiska språken Jultomten i Norden Jultomten hör till de figurer som finns i alla nordiska länder, men vars namn ser olika ut i varje nordiskt språk.
Bianca Ortiz Holmberg Lukke i Den danske ordbog Tillbaka till rubrikerna Relaterat innehåll Ortnamn i Finland på de nordiska språken Rekommendation för hur ortnamn i Finland ska hanteras i texter på de nordiska språken Månadens dialektord: smadre Smadre har med förstörelse att göra. Månadens nordiska ord: mangel I norskan och danskan handlar mangel inte om släta lakan.
Språkbruk (140)
Nedan sökresultaten 21-30