Till innehållet
Sök

rss Språknytt

14.2.2020

Språket är avgörande för ett jämlikt samhälle

Institutet för de inhemska språken betonade språkets viktiga roll i ett jämlikt och demokratiskt samhälle under lanseringen för det nationella demokratiprogrammet 2025.

Det nationella demokratiprogrammet 2025 har som mål att främja allas jämlika möjligheter att delta i samhället. Avsparken för programmet ägde rum den 14 februari i Helsingfors. Institutet för de inhemska språken deltog i evenemanget med ett anförande, som hölls av språkvårdaren Ulla Tiililä. Här följer ett sammandrag av anförandet, som hölls på finska.

Språket är viktigt för att en persons rättigheter ska kunna uppfyllas och det finns språkliga orsaker till marginalisering och ojämlikhet, står det bland annat i det anförande som språkvårdaren Ulla Tiililä höll för Språkinstitutets del på avsparken för det nationella demokratiprogrammet 2025. Foto: Salli Kankaanpää

Språket påverkar integration och jobb

 Ett inkluderande språk är avgörande för att en person ska kunna behandlas jämlikt och ha möjlighet att delta i samhället som en fullvärdig medlem. Språket är också viktigt för att en persons rättigheter ska kunna uppfyllas och det finns språkliga orsaker till marginalisering och ojämlikhet. Språk- och skrivkunnighet kan vara avgörande för en persons möjligheter att få jobb och för att kunna ta del av den offentliga servicen måste man förstå texter från myndigheter.

Språkförståelse är avgörande för delaktighet

Språkinstitutet påminner om att information om samhället, dess verksamhet och beslutsfattande i huvudsak presenteras i språklig form. Att en person förstår informationen om det omgivande samhället är en förutsättning för ett aktivt deltagande och för självbestämmanderätten. Den möjlighet en person har att identifiera sig med och känna sig delaktig i samhället hänger till stor del på språket.

Såväl en medveten som en omedveten språkpolitik påverkar i hög grad hur andra politiska mål uppfylls.

Språket ska var begripligt och jämlikt

Myndigheternas arbete är genomsyrat av språkanvändning och texter. Många av de språkliga praktikerna i myndigheternas arbete är omedvetna och kan stå i strid med de skrivna lagarna. I det dagliga arbetet med texter kan det exempelvis förekomma diskriminerande strukturer och praktiker.

Ett sakligt, klart och begripligt myndighetsspråk är ytterst viktigt ur en demokratisynvinkel.
 

Hela anförandet (på finska, pdf)


Tillbaka till rubrikerna