Årets klargörare 2024
Vilken typ av arbete belönas?
Hur går anmälan till?
Val och offentliggörande av vinnaren
Årets klargörare har valts sedan 1996
Har din myndighet skapat goda texter, förnyat sina webbsidor eller lyckats
väl med informationen? Har ni utvecklat ett arbetssätt som gör den språkliga
servicen mer tillgänglig än förr?
Anmäl i så fall din myndighet eller arbetsgrupp till tävlingen Årets klargörare! Också nöjda kunder eller till exempel medier kan anmäla kandidater till tävlingen.
Årets klargörare är ett pris som delas ut vartannat år för främjande av lätt språk och vartannat år för främjande av klarspråk. I år är det klarspråkskandidaternas tur att tävla om priset.
Målet med tävlingen är att ge publicitet åt det mångsidiga och utmärkta arbete som görs för att främja klarspråk inom den offentliga sektorn. Det är också viktigt att arbetet med texter och kommunikation blir synligt inom organisationen.
Tillbaka till rubrikernaVem kan kandidera?
Tävlingen är öppen för statliga och kommunala myndigheter, välfärdsområden och andra aktörer som sköter myndighetsuppgifter och service inom den offentliga sektorn.
Vi uppmuntrar särskilt arbetsgemenskaper och arbetsgrupper eller arbetspar att delta i tävlingen. Priset kan också gå till en enskild arbetstagare som genom sin verksamhet har främjat ett klart och begripligt språk i sin arbetsgemenskap, till exempel förbättrat kommunikationen med användare. Priset delas dock inte ut enbart för till exempel förmåga att uppträda.
Tillbaka till rubrikernaVilken typ av arbete belönas?
Tävlingsbidragen kan vara olika slags arbeten som främjar klarspråk. Tyngdpunkten ligger på utveckling av språket. De kan till exempel bestå av
- en bra eller förbättrad text eller en helhet av texter, till exempel en webbplats, en helhet av anvisningar, en blankett eller kundservice
- ett arbetssätt eller system som bidrar till bättre texter, kommunikation eller service, till exempel arbete med textproduktion, förbättring av den språkliga tillgängligheten, insamling av respons på texter eller klarspråksutbildning för anställda
- en lyckad namnplaneringsprocess eller ett välvalt namn på till exempel en organisation, en tjänst eller en enhet.
Särskilt meriterande är
- att både svenskan och finskan har tagits i beaktande i arbetet
- att arbetet har gett mätbara eller synliga resultat, till exempel besparingar eller positiv användarrespons
- att utvecklingsarbetet är långsiktigt eller strukturellt, till exempel att anställa en språkvårdare, att bilda en arbetsgrupp för att främja klarspråk eller att beakta texternas kvalitet till exempel i organisationens strategi eller när nya informationssystem ska införskaffas
- att organisationen har utvecklat ett nytt arbetssätt eller någon annan ny metod för att förbättra organisationens texter och språkbruk.
Det går också att anmäla ett pågående projekt eller arbete eller ett projekt som avslutats under de senaste åren och vars resultat fortfarande är till nytta.
Tillbaka till rubrikernaHur går anmälan till?
Fråga först kandidaten om det passar att du anmäler hen. Fyll i anmälningsblanketten och om möjligt, bifoga en bilaga: till exempel en länk till en text eller en webbplats, ett processchema eller en projektbeskrivning.
Anmälningtiden för kandidatnomineringen gick ut 10.9.2024 kl. 16.00.
Tillbaka till rubrikernaVal och offentliggörande av vinnaren
Ett råd bestående av experter på klarspråk och kommunikation väljer tre toppkandidater bland tävlingsbidragen. Rådets medlemmar representerar Selkokeskus, social- och hälsovårdsministeriet, finansministeriets projekt Öppen förvaltning och Institutet för de inhemska språken.
Vinnaren väljs bland de tre toppkandidaterna av Johanna Vesikallio, kommunikationschef vid finansministeriet. Årets klargörare offentliggörs på klarspråksdagen 10 oktober 2024.
- Mer information: Henna Kara och Liisa Raevaara, fornamn.efternamn@kotus.fi
Årets klargörare har valts sedan 1996
Årets klargörare var från början en tävling som ordnades av Selkokeskus. Priset har delats ut sedan 1996 till en person eller en aktör som i sitt arbete har främjat lätt språk eller lättförståelig kommunikation till särskilda grupper. År 2016 delades priset för första gången ut till en aktör som främjat klarspråk. Sedan dess har Selkokeskus vartannat år delat ut priset till en representant för lätt språk och Institutet för de inhemska språken vartannat år till en representant för klarspråk.
På tävlingens webbplats kan du läsa mer om tidigare vinnare och toppkandidater (på finska).
Tillbaka till rubrikerna