Till innehållet
Sök

Att förstå författningsspråk

Hur begripligt författningsspråket är har en betydande inverkan på samhället och förvaltningen, både direkt och genom texter som skrivs utifrån författningarna. Författningsspråket uppfattas dock ofta som mångtydigt, oklart och svårt att förstå. Ett obegripligt författningsspråk försvagar allmänhetens rättsskydd. Det ökar också arbetsbördan på domstolarna och andra myndigheter och bidrar därmed till att öka kostnaderna inom den offentliga förvaltningen. Formuleringarna i författningarna landar ofta direkt i andra texter inom förvaltningen, till exempel i anvisningar och beslut.

Arbetet för att förbättra begripligheten i det finska och svenska författningsspråket är centralt för hela samhället. För att stötta och effektivera det här arbetet behövs vetenskaplig kunskap om hur läsare förstår författningstext och hur språkets egenskaper påverkar förståelsen.

Målet med projektet är att samla in vetenskaplig kunskap om förståelsen av finsk- och svenskspråkig författningstext, som i sin tur kan tillämpas i utvecklingen av författningsspråket. I undersökningen används både kvalitativa och kvantitativa metoder för insamling av empirisk kunskap om hur läsare förstår finsk- och svenskspråkig författningstext och vilka av författningsspråkets egenskaper som försvårar respektive främjar förståelsen av författningarna. Undersökningen svarar i synnerhet på frågan om vilka skillnader som finns i hur professionella lagtillämpare och den breda allmänheten förstår författningstexter. Undersökningen ger också information om huruvida det finns skillnader i hur det finsk- och det svenskspråkiga författningsspråket förstås, om det finns skillnader i förståelsen beroende på rättsområde och vad de eventuella skillnaderna beror på. Dessutom studeras hur läsning av de bestämmelsespecifika motiveringarna i regeringens propositioner påverkar förståelsen av själva författningstexten.

Forskningsresultaten bidrar till att utveckla författningstexterna till att bli mer begripliga för såväl lekmän som lagtillämpare och till att skapa en mall för utvärdering av förståelsen av författningarna. Projektets syfte är att påverka samhället genom att förbättra allmänhetens och lagtillämparnas möjligheter att förstå författningstexter och på det här sättet öka allmänhetens rättsskydd och effektivera myndigheternas verksamhet.

Projektet Att förstå författningsspråk (fi. Säädöskielen ymmärtäminen) är beställt och finansierat av statsrådet. Projektet är en del av statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet som producerar information till stöd för beslutsfattandet, den kunskapsbaserade styrningen och den praktiska verksamheten. Projektet inleddes i mars 2023 och slutar i april 2024. Projektet har beviljats ett anslag på 150 000 euro.

Projektet genomförs av Institutet för de inhemska språken, universitetet i Warszawa, Helsingfors universitet samt forskarna Maria Fremer och Riitta Suominen.

Projektets nyckelord: att förstå författningsspråk, empirisk forskning, intervjuundersökning, enkätundersökning, användbarhet, lagspråk, svenska språket, tillgänglighet, finska språket, forskning, forskningsverksamhet, yttre egenskaper, förståelse

Ta kontakt

Avdelningsföreståndare Salli Kankaanpää, Institutet för de inhemska språken, tfn +358 295 333 240, salli.kankaanpaa(snabel-a)kotus.fi

Kontaktperson på ministeriet: Eeva Attila, lagstiftningsråd, justitieministeriet, tfn +358 295 150 328, eeva.attila(snabel-a)gov.fi