Månadens dialektord: hackla
Ordet hackla kan betyda olika saker beroende på om man hacklar fast, ur, ihop, upp, fram eller med, eller bara hacklar.
Att rätt och slätt hackla innebär på flera orter i Österbotten att man hostar och hackar, medan det i Snappertuna, Karis och Ingå betyder ’flämta’ och ’andas stötvis’. De förknippade orden hacklog, hacklot betyder följaktligen att någon är sjuklig av sig i Petalax och Nagu, eller talar hackigt eller stammar i Björköby.
Precis som
sjukdom och stamning är jobbiga saker, kan hacklig också syfta på att
något annat sker mödosamt. I Petalax har man sagt hacklot, till exempel att
”läkson
ga:r hakklåt”, men i synnerhet vägar kan vara hackliga, och då är de alltså besvärliga
att köra på, knaggliga och med gropar.
Ifall det däremot är en person som är hacklot i Petalax, är hen besvärlig och påflugen, som gärna hänger sig på andra. Och om en kvinna i Karis är en hackla, har hon för vana att lägga sig i andras samtal.
Hackla handlar alltså i grova drag om att fastna i saker och ting – vare sig det är i talet, på vägen, med läxorna eller andra människor och deras konversationer. I Tenala betyder hackla krok, tagg, spikända, sticka eller något annat som enkelt hakar sig fast. Att hackla fast innebär därmed att man fäster något i Korsholm, medan hackla ur betyder att något hakar ur eller lossnar i Houtskär.
Hackla kan också betyda att man rör sig med möda eller går med svårighet i Närpes och Nagu. I Nagu kan man dessutom hackla sig fram, och att hackla med innebär att ha svårigheter att hänga med. I Tenala innebär i sin tur hackla upp sig att man mödosamt tar sig upp, och hackla på att man gör något ojämnt, knyckigt eller vårdslöst.
Läs mer om hackla, dess olika uttalsformer och ordbildningar i Ordbok över Finlands svenska folkmål.
Elina Sjölinder
Läs mer i Ordbok över Finlands svenska folkmål
Artikeln uppdaterades 16.9.2020 kl. 8.19: Länken hacklig, -og, -ot lades till.