I en ordboksartikel samlas all information om ett ord
En ordboksartikel är det som öppnas när du klickar på ett uppslagsord i träfflistan. Här finns all information om hur ordet uttalas, hur det böjs och vad det betyder.
Allt material som ordboksartiklarna bygger på finns i ordbokens ordregister. Det består till största delen av dialektmaterial som samlades in av dialektforskare i de svenskspråkiga bygderna i Finland mellan 1860 och 1970.
De här elementen ingår i så gott som alla artiklar:
- uttalsformer
- ordklass
- betydelse
- ursprung.
Uttalsformer
Först presenteras hur ordet uttalas på olika orter. För det mesta står ordet i sin grundform. Längre ner i artikeln finns det dessutom ofta exempel på olika sammanhang där ordet har använts.
I ordboken betecknas uttal på två olika sätt. Uttalen med rak stil utgår från bokstäverna i det svenska alfabetet. Uttalen med kursiv stil innehåller förutom de vanliga bokstäverna vissa specialtecken, och kan därför återge ljuden i dialekterna noggrannare. I båda fallen betyder ett kolon efter en vokal att vokalen uttalas som lång. Du kan läsa mer om ljudbeteckningarna i läsguiden(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst) i nätordboken.
Ordklass
Efter eller i samband med uttalen ges en förkortning som visar vilken ordklass ordet tillhör. Förkortningen står i fet stil och består av bokstäver och ibland siffror, till exempel adj., m.1 eller v.II. Om förkortningen innehåller m., f. eller n. är ordet ett substantiv, om förkortningen innehåller v. är ordet ett verb. Om ordet kan böjas anger siffrorna i förkortningarna hur de böjda formerna ser ut. Du kan läsa mer om hur grammatiska upplysningar ges i läsguiden(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst) i nätordboken.
Betydelse
Betydelsebeskrivningen kommer efter uttalen och de grammatiska upplysningarna. Samma ord kan ha flera betydelser.
Ibland finns det en indelning med siffror. Den kallas momentindelning och finns för att det ska gå lättare att hitta rätt betydelse i artikeln. I de olika momenten finns olika betydelser.
Ursprung
Om det finns säkra bevis på att ett ord har lånats in i dialekten från något annat språk nämns det sist i artikeln. Vilket språk lånordet kommer ifrån anges med en förkortning, som förklaras i listan över ordförkortningar(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst) i nätordboken. Det ges också en kort beskrivning av ordets betydelse på ursprungsspråket. Om det står ”ds.” innebär det att ordet betyder samma sak på ursprungsspråket som det gör i dialekten.
För ord som inte är lånord anges ursprunget inte i Ordbok över Finlands svenska folkmål. Om du vill veta mer kan du pröva med att söka på uppslagsordet i Svenska Akademiens ordbok(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst). Klicka på ”etymologi” högst uppe i ordboksartikeln i Svenska Akademiens ordbok för att läsa mer om varifrån ordet kommer. Alla ord som finns i Ordbok över Finlands svenska folkmål finns ändå inte i Svenska Akademiens ordbok.