Det svenska Folkpartiet FPoch Svenska folkpartiet SFP

Reuters ruta 28/1 2009

Så sentsom för sex år sedan skrev jag en språkspalt om användningen av stor och litenbokstav i partinamn och förkortningar av dessa. Jag kom då med den frommaförhoppningen att de principer man kommit överens om skulle bli bestående. Såhar det ändå inte gått. Det har visat sig att principerna inte har fungerat såbra som man hade önskat, bland annat i relation till andra skrivregler, och iden nya version av Svenska skrivregler som Språkrådet i Sverige gav ut i höstasges helt nya rekommendationer.

De gamla reglerna gick ut på att partinamnen iallmänhet skulle skrivas med små bokstäver (centern, samlingspartiet, svenskafolkpartiet) och att också förkortningarna skulle skrivas med gemena (gröna, sdp,sannf). En motivering var att många av namnen främst används i en inofficiellform (socialdemokraterna, inte Finlands Socialdemokratiska Parti). Men ilängden visade det sig att detta inte var så bra. Partinamnen är namn, ochhuvudregeln säger att namn skrivs med stor begynnelsebokstav. Det gäller ocksåinofficiella namn. Vi skriver smeknamnen Krisse och Kalle med versaler, och viskriver Focis med stort F som kortform för Forskningscentralen för de inhemskaspråken. Också förkortningar som FFC och FNB skriver vi med versaler.

Rekommendationen i Svenska skrivregler är attnamnen på alla politiska partier bör skrivas med versal begynnelsebokstav: Centern, Socialdemokraterna, Skånes väl.Frågan har diskuterats ingående i Mediespråksgruppen i Sverige, och nu har manenats om att följa den nya rekommendationen i svenska medier. Inte bara namnen– både officiella och informella – ska skrivas med versaler, utan ocksåförkortningar som S, M och FP och sammansättningar av typen Folkpartiledaren,Centerförslag. Talar man däremot om t.ex. socialdemokraterna i betydelsenpersoner med en viss ideologi skrivs det givetvis med små bokstäver.

På ett mediespråksseminarium i Vasa förraveckan konstaterade den nybildade finlandssvenska mediespråksgruppen enhälligtatt vi inte har någon anledning att gå vår egen väg i den här frågan. Också definlandssvenska medierna börjar alltså nu skriva partinamn och förkortningarav dem med versaler. Det innebär att vi skriver till exempelCentern, De gröna (eller Gröna förbundet), Kristdemokraterna, Liberalerna, Samlingspartiet,Sannfinländarna, Socialdemokraterna, Svenska folkpartiet, Vänsterförbundet ochförkortat C, Gröna, KD, Lib, Saml, Sannf, SDP, SFP, VF (även som förklarandepartibeteckning inom parentes). Initialförkortningar skrivs med genomgåendeversaler och avbrutna förkortningar med stor begynnelsebokstav. Punkt efteravbrutna förkortningar kan utelämnas särskilt som partibeteckning inomparentes.

På det här sättet kan man alltså utan problemskilja mellan Svenska folkpartiet (i Finland) och (det) svenska Folkpartiet (iSverige).

Mikael Reuter


Mikael Reuter var språkvårdare vid  Institutet för de inhemska språken åren 1976–2008. Reuters rutor publicerades i tidningen Hufvudstadsbladet under åren 1986–2013.

Observera att en del av rekommendationerna kan vara föråldrade.

Dela