Nordlig vind och sydligström

Reuters ruta 10/1 2008

Viseglade på sydlig kurs i måttlig nordlig vind, och den förliga vinden ikombination med sydlig ström gjorde att båten länsade med god fart.

Ja, så kan man säga, och det märkliga är attde flesta sjöfarare inte tycker att det är något konstigt med det. Men kanskedet finns landkrabbor eller folk med logisk läggning som tycker det låtermotsägelsefullt.

Att väderstrecksadjektiv som nordlig ochsydlig dels anger befintlighet (sydliga länder), dels riktning (sydlig vind) äralla medvetna om. Men är alla också klara över att de i fråga om strömmar, kursoch riktning har betydelsen ’mot norr/söder’, medan de i fråga om vindar harmotsatt betydelse, ’från norr/söder’? En nordlig ström rör sig alltså norrut,medan en nordlig vind blåser söderut.

Ordböckerna tar det här ganska legärt, utanatt problematisera det. Till exempel Svensk ordbok säger om nordlig ’som avser nord särsk. i frågaom riktning från el. mot nord el. om befintlighet i nord’, och Bonniers svenskaordbok skriver ”från norr: n. vind; inorr: n. kust; mot norr: n. kurs”.

Att just vindarna går åt motsatt håll jämförtmed strömmar och kurser kan ha att göra med de alternativa (och uppenbarligenmer ursprungliga) benämningarna nordanvind,sunnanvind, ostanvind och västanvind(med kortformerna nordan etc.). Därhar avledningsändelsen -an betydelsen ’från’ – liksom i vadan ’varifrån’ och hädan’härifrån’. Det är ju inte särskilt långsökt att nordlig vind betyder detsammasom nordanvind.

När man seglar på sydlig kurs i nordlig vindhar man alltså medvind, det vill säga vinden in från aktern, och den kan därförkallas akterlig. Men hur är det möjligt att den samtidigt är förlig? Jo, detberor på att ordet förlig har tvåbetydelser. Ett förligt lastrum ligger i fören, men en förlig vind är en’förande’ vind som för fartyget framåt, alltså en gynnsam vind.

Ordet väderstreckavser för övrigt från början de streck på kompassrosen över vilka man ser frånvilket håll vinden blåser. Väder har här den gamla betydelsen ’vind’, som iväderkvarn.

I det väder vi upplever just nu kan det varaskönt att tänka på varma seglatser i förliga vindar. Snart är det sommar igen!

Mikael Reuter


Mikael Reuter var språkvårdare vid  Institutet för de inhemska språken åren 1976–2008. Reuters rutor publicerades i tidningen Hufvudstadsbladet under åren 1986–2013.

Observera att en del av rekommendationerna kan vara föråldrade.

Dela