Pilka och pimpla
Reuters ruta 12/3 2008
Vad görden som sitter på isen och pimplar? Tar den sig en klunk ur flaskan ellerfiskar den vid en vak? Eller kanske bådadera, vilket kanske inte är såovanligt?
Hufvudstadsbladet hade för en tid sedan enartikel om pimpelfiske – eller var det möjligen om pilkfiske? Båda ordenförekom faktiskt i samma artikel. Är det då så att de betyder samma sak, ellerär det någon skillnad mellan dem?
Det är kanske lite oförsiktigt av mig attskriva om pilkande och pimplande eftersom jag inte själv sysslar med sådantfiske, men jag ska ändå göra ett försök utifrån de källor jag har tillgångtill.
Helt klart är att pimpla och pimpelfiske ärde ord som oftast används i Sverige när det gäller fiske på is med ett relativtkort spö och en lina med krokförsett blänke (pirk eller pimpel) ochbete av något slag. Pimpelfiske beskrivs i Nationalencyklopedin så här: ”fiskedär betet utgörs av en pirk. Det bedrivs främst från is men även från båt.Vanligen används ett 15-
En pilk,som används vid pilkfiske, är enligtsamma källa ett ”fiskeredskap av bly, tenn eller någon tung metallegering,försett med en eller flera fasta krokar. Pilken rycks upprepade gånger uppgenom vattnet, och syftet är att fisk i ett tätt stim, eller fisk som lockatsnärma sig pilken, skall krokas fast på redskapet.”
Det är alltså möjligt, men mindre vanligt, attpimpla på öppet vatten, och det är möjligt, men likaså mindre vanligt, attpilka på is. Skillnaden har mindre att göra med om fisket bedrivs på is ellerpå öppet vatten, utan den består i att man pimplar med agnade krokar och pilkargenom att rycka upp ett krokförsett bete så att fisken krokas fast. Tillexempel abborre pimplar man vanligen, medan strömming och torsk både kan pilkasoch pimplas.
I finlandssvenskan är det rätt vanligt att mantalar om att pilka också när man egentligen avser pimpla. Men inte heller ordenpimpla och pimpelfiske är på något sätt ovanliga i Finland, så jag tycker vigott kan försöka upprätthålla distinktionen också här.
Mikael Reuter
Mikael Reuter var språkvårdare vid Institutet för de inhemska språken åren 1976–2008. Reuters rutor publicerades i tidningen Hufvudstadsbladet under åren 1986–2013.
Observera att en del av rekommendationerna kan vara föråldrade.