Potentiella potentanter

Reuters ruta 25/6 2008

Här omdagen kunde vi läsa om ett antal kvinnliga ”potentater”, färdigt klädda ibrudkläder, som hoppades få gifta sig med den mäktige kungen i en teaterpjäs.Kanske hade recensenten tänkt på pretendenter och potentiella kandidater, förpotentaten i pjäsen var utan tvivel kungen och inte de giftaslystna kvinnorna.

Det är inte lätt med främmande ord, och sådanaförväxlingar kan drabba vem som helst av oss i brådskan. Men misstaget ger migen osökt chans att diskutera orden potent,potens, potentat, potentiell och potential.

Alla de här orden kommer förstås från latinet,även om de har vandrat sin väg till svenskan via ett antal andra språk.Grundordet är latinets potis medbetydelsen ’mäktig, som har förmåga’ men även ’möjlig’, och därav avledda potens ’kraftfull, mäktig’, potentia ’kraft, makt’ och potentatus ’härskare’.

En potentatär alltså en person i inflytelserik ställning, men i dagens svenska användsordet nästan bara skämtsamt eller nedsättande: det är väl någon lokal potentatsom har lyckats fixa det här. Och ”en viss potentat” eller ”en underjordiskpotentat” är vanliga omskrivningar för djävulen.

Adjektivet potentoch substantivet potens har i modernsvenska nästan enbart kommit att användas om mannens sexuella förmåga (sommotsatser till impotent och impotens), men de har också en vidare betydelse av ’kraftig’respektive ’kraft’ eller ’förmåga’. Omnipotenshar ursprungligen främst använts om Guds allmakt, men det är numera också ettpsykologiskt begrepp för upplevd allmakt.

De ord som kan ha förlett recensenten i dethär fallet är troligen potentiell ochpotential. Potentiell betyder enligtSvensk ordbok ’som kan utvecklas till (något som framgår av sammanhanget)’. Mankan tala om en potentiell fiende som utgör ett potentiellt hot, och ett företagkan vända sig till potentiella kunder med sin reklam. Potential innebär i sin tur närmast inneboende möjligheter ellerresurser: företaget har en potential att utvecklas ytterligare; vi måste i ännuhögre grad utnyttja webbens potential.

Damerna i brudklänning i den aktuella pjäsenkunde alltså eventuellt betecknas som potentiella drottningar med en potentialatt överta positionen som konungens hustru – och den som lyckades med det ochdärmed fick makt skulle ju nästan kunna kallas en potentat.

Mikael Reuter


Mikael Reuter var språkvårdare vid  Institutet för de inhemska språken åren 1976–2008. Reuters rutor publicerades i tidningen Hufvudstadsbladet under åren 1986–2013.

Observera att en del av rekommendationerna kan vara föråldrade.

Dela