Schjerfbeck och andra uttalsfrågor
Reuters ruta 4/10 2012
HeleneSchjerfbeck har varit aktuell på många sätt den senaste tiden och är detfortfarande, och det innebär att man rätt ofta hör hennes namn nämnas. Men huruttalas det? Ibland hör man ett uttal med ett tydligt f, ibland med v.
Man kunde tro att uttalet med f bara förekommer bland talare som inte riktigt kan det här medgammal stavning (stafning) på svenska, men intressant nog finns det folk somsäger sig ha hört att hon själv och hennes närstående skulle ha använt det uttalet.Men det stämmer inte. Jag har kontrollerat med personer som stod henne nära,och de säger sig aldrig ha hört namnet uttalas annat än med v, och det är också det uttal som jagoch många andra har vuxit upp med.
Det är ju lite som Bromarv – inte heller de som envisas medatt använda den föråldrade stavningen Bromarf skulle hitta på att uttala detmed f på slutet. (Ortnamn skrivs juenligt samstämmiga nordiska principer med normal stavning, medan personnamn ochföretagsnamn som Hufvudstadsbladet fortfarande kan använda gammal stavning.)
Ett annat välkänt konstnärs- och författarnamn som inte såsällan uttalas fel är Enckell. Som bekant ska det ha betoning på förstastavelsen och uttalas på samma sätt som ordet enkel, men jag har till och med hört om en guide på ett konstmuseumsom lade trycket på sista stavelsen. Också den svenske författaren HenningMankells efternamn uttalas med betoning på första stavelsen.
Två ord som ofta (kanske främst i Finland?) uttalas medfelaktig betoning är emeritus och prostata. Orsaken är uppenbarligen attmånga främmande ord i svenskan uttalas med tryck på nästsista stavelsen(penultima), och följaktligen lägger många trycket på i i emeritus och det första ai prostata. Det korrekta är emellertid här betoning på stavelsen före dennästsista (antepenultima), alltså eme´ritus och pros´tata.
Den som vill ha hjälp med uttal kan för vanliga svenska ordi första hand ty sig till Svenska Akademiens ordlista. Svenska språknämnden harockså gett ut en mer avancerad uttalsordbok, men den kan vara svårtillgängligoch kräver dessutom att användaren behärskar fonetisk ljudåtergivning. Råd omuttal av svenska och särskilt finlandssvenska efternamn hittar man på webben ien artikel som har ingått i tidskriften Språkbruk (www.sprakinstitutet.fi >Namnrekommendationer).
Mikael Reuter
mikael[at]undala.fi
Mikael Reuter var språkvårdare vid Institutet för de inhemska språken åren 1976–2008. Reuters rutor publicerades i tidningen Hufvudstadsbladet under åren 1986–2013.
Observera att en del av rekommendationerna kan vara föråldrade.