Stort litet parti i blågrönkoalition
Reuters ruta 11/4 2007
I enledare i Hbl restes nyligen i förbigående frågan om den nya regeringen ärblågrön eller grönblå. Eftersom det gröna snarast dominerar över det blå menadeledarskribenten, om jag förstod saken rätt, att grönblå är den mest adekvatabeskrivningen.
Någon klar regel för detta finns naturligtvisinte. Det är bland annat avhängigt av om sammansättningen står för enkombination av två distinkta färger bredvid varandra (som i Finlands blåvitaflagga) eller en blandning av färger (som i blågröna alger).
När färgerna står bredvid varandra tycks detvara andra faktorer än dominans som spelar in. Vår blåvita flagga har ett blåttkors på vit botten och domineras av vitt, medan Sveriges blågula flagga har ettgult kors på blå botten. Snarare är det så att vissa färger är vanligare somförled: blåvit, blågrön, blågul och blåsvart är mer än hundra gånger så vanligasom vitblå, grönblå osv. Däremot tycks röd vinna över blå: rödblå är tio gångerså vanligt som blåröd. Rödgrön är nästan tusen gånger så vanligt som grönröd.
Ser man det hela som en blandning av färgergäller däremot att adjektivets slutled är den dominerande färgen. En blågrönfärg är grön med en dragning mot blått, som blågröna alger, medan en grönblåuppfattas som blå men med en skiftning i grönt.
När det gäller en regering ser man väl snarastfärgerna som separata, inte som en blandning. Till exempel rödgrön kan ju intevara en blandning av färger.
En lite liknande frågeställning kommer vi inpå när det gäller ett av de små partier som ska ingå i den nya koalitionen. Vihar som bekant tre partier som brukar kallas stora, och inget av dem är såuppenbart mindre än de andra eller på annat sätt obetydligt att det kundekallas ett litet stort parti. Så har däremot sfp marknadsfört sig, och det harmånga reagerat på. Sfp är inte ett av de stora partierna, och följaktligen inteett stort parti utan ett litet. Vill man då framhålla att det är stort bland desmå – till exempel tack vare sin relativt sett stora politiska tyngd ochbetydelse för finlandssvenskarna – borde det ha kallats ett stort litet parti. Kanskevärt att tänka på inför nästa val.
Mikael Reuter
Mikael Reuter var språkvårdare vid Institutet för de inhemska språken åren 1976–2008. Reuters rutor publicerades i tidningen Hufvudstadsbladet under åren 1986–2013.
Observera att en del av rekommendationerna kan vara föråldrade.