I Nyland kan vi hitta Mordmossen, Mordhagen och Mordstycket . Rör vi oss på Åland eller i Åboland kan vi stöta på Skräckkilen och Skräcknäs. Och i Österbotten och Nyland kan vi träffa på Dödgrynnan och Dödören.
I vårt ortnamnsförråd finns också namn som Spökstenen och Spökdälden liksom Häxberget och Häxvik. Och Skrattberget och Skrattnäs.
Spöken och häxor
De här namnen kan, kanske med undantag för Skrattberget och Skrattnäs, ge kusliga associationer. Och i många fall har platserna som namnen syftar på antagligen upplevts som just skrämmande. Namnen på Spök- och Häx- är nämligen bildade till substantiven spöke respektive häxa och har en klang av något övernaturligt. De här namnens bakgrund är alltså rätt genomskinlig.
Sved, inte mord
Även om det kan vara lockande att tolka namnen på Mord- med utgångspunkt i det svenska substantivet mord gäller det att se upp. De här namnens bakgrund är inte helt utredd, vilket betyder att det är svårt att med säkerhet säga vilka ord de går tillbaka på. En trolig förklaring till namnen är att de är lånade från finskan och att de innehåller det finska ordet murto med betydelsen sved.
Skräck-namnen är inte heller så skräckfyllda som man kanske vid en första anblick kan tro. Även om en del av namnen, som t.ex. Skräckmalmen i Ingå, kan gå tillbaka på substantivet skräck har en del av namnen antagligen koppling till fågelordet skräck(j)a med betydelsen skrakhona.
Död och gastar
Ortnamnen på Död- är i sin tur däremot precis så genomskinliga som de ser ut. De har nämligen på ett eller annat sätt koppling till substantivet död.
Men hur hör Skratt-namnen ihop med resten av namnen? Jo, för att förleden Skratt- syftar på gastar. Ett mytiskt väsen även det.
Läs mer namnen och deras bakgrund i Namnledslexikonet(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst).