Pronomen Àr smÄ ord som vi anvÀnder i stÀllet för substantiv. Det kan vara ord som jag, du, vi, nÄgon och ingen. De hÀr orden skapar samband i en text och gör texten smidigare, man kan exempelvis sÀga de i stÀllet för Lasse, Lisa, Pelle och Karin.
Pronomen en liten ordklass, men samtidigt Àr orden vÀldigt vanliga i bÄde talat och skrivet sprÄk. Andelen pronomen varierar mellan 10 och 25 procent i texter pÄ svenska.
Pronomen Àr smÄ ord som vi anvÀnder i stÀllet för substantiv.
Pronomen brukar ses som en sluten ordklass som inte fÄr nya ord, men under de senaste Ären har vi fÄtt uppleva nÄgot sprÄkhistoriskt unikt dÄ vi har tagit in det könsneutrala personliga pronomenet hen.
Personliga och reflexiva pronomen
De reflexiva pronomenen sig och sin Àr ord som syftar tillbaka pÄ subjektet i samma sats. De tar dÄ rollen som objekt i satsen, alltsÄ den eller det som Àr föremÄl för det som hÀnder. I satsen Boris Àter gröt Àr Boris subjekt (den som gör nÄgot), Àter predikat (det som görs) och gröt objekt (det som Àr föremÄl för det som görs). Om du vill veta mer om satser kan du klicka pÄ den blÄ bollen med i:et för att lÀsa mer.
Om vi vill sÀga att en man rakar sitt eget ansikte kan vi inte sÀga att han rakar honom, eftersom vi dÄ förstÄr det som att han rakar nÄgon annan person. I de hÀr fallen mÄste vi anvÀnda det reflexiva pronomenet sig som syftar tillbaka pÄ han, och dÄ blir satsen sÄ hÀr:
Han rakar sig.
HÀr mÄste man komma ihÄg att sig och sin alltid syftar tillbaka pÄ subjektet i samma sats. I exemplen nedan Àr hon harklade sig och han rakade sig tvÄ olika satser, Àven om de finns i samma mening.
Reflexiva och possesiva pronomen -
DÄ man talar om Àgande Àr det bra att minnas att sin följer samma regler som sig, alltsÄ det syftar alltid pÄ subjektet i samma sats.
Lisa Àter sin lunch.
HÀr Àter Lisa sin egen lunch. Men om vi sÀtter in Àgandeformen hans, hennes, hens i stÀllet för sin Àndras betydelsen:
Lisa Àter hennes lunch.
I den hÀr meningen Àter Lisa nÄgon annans lunch.
I övningen om pronomen kan du öva dig i att anvÀnda pronomen i en sats.