Institutet för de inhemska språken har i dag publicerat sina uppdaterade webbplatser på finska (kotus.fi) och svenska (sprakinstitutet.fi). Lanseringen markerar avslutningen på ett treårigt projekt för att förbättra och förenhetliga Språkinstitutets digitala tjänster.
Målet är att göra de digitala tjänsterna mer användarvänliga och innehållet mer överskådligt. Särskilt viktigt har det varit att de finska och de svenska sidorna ska ha en gemensam struktur och samma eller motsvarande innehåll på båda nationalspråken. Den centrala informationen om institutet och dess verksamhet finns också på engelska.
Projektet, som började 2021, har resulterat i att flera av Språkinstitutets digitala tjänster nu hanteras i ett gemensamt publiceringssystem. Det inkluderar bland annat webbtidskrifterna Språkbruk och Kielikello samt många olika digitala guider och publikationer.
På Institutet för de inhemska språken strävar vi efter att göra vårt arbete så bra som möjligt och leva upp till de förväntningar som finns på oss, både nu och i framtiden.
Leena Nissilä, Språkinstitutets direktör, är glad över att finländarna i en nationell undersökning 2021 rankade institutet mycket högt gällande gott rykte, relevans och tillförlighet. Hon lyfter i sin blogg fram att Institutet för de inhemska språken är den enda myndigheten i Finland med språket som sitt uppdrag.
– Responsen från användarna är ofta att de inte skulle klara sig utan våra tjänster. De gör användarnas arbete med språket enklare och effektivare och sparar både tid och resurser, skriver hon.
Språkinstitutets digitala tjänster har årligen flera miljoner besök och tusentals användare dagligen. Användarna är både språkintresserade medborgare och språkliga proffs – journalister, översättare, lärare eller företagare i språkrelaterade branscher.
Trots lanseringen betonar Leena Nissilä att webbplatsen aldrig blir färdig. Det finns alltid mer att förbättra och uppdatera, och användarna kan förvänta sig fortsatt utveckling under 2025.
– På Institutet för de inhemska språken strävar vi efter att göra vårt arbete så bra som möjligt och leva upp till de förväntningar som finns på oss, både nu och i framtiden. Även om vi på senare tid har tvingats minska bland annat på våra rådgivningstjänster på grund av begränsade resurser, hoppas vi att användarna hittar den information de söker på våra sidor snabbare och enklare.
Även projektchefen Maija Sutinen från Språkinstitutet är nöjd:
– Det här är en betydande förnyelse. Att många av våra webbtjänster finns samlade i samma publiceringssystem gör produktionen av webbinnehåll tydligare. Vi hoppas nu på mycket feedback från användarna för att fortsätta utvecklingsarbetet.