Vad betyder förkortningarna i ordboksartiklarna?
Det finns förkortningar för namn på orter, förkortningar för ofta förekommande ord och förkortningar för namn på andra verk om dialekter. Om du för musen över en ortnamnsförkortning dyker det upp ett litet fönster som förklarar vad orten heter och var den ligger. Förklaringar på vad de andra förkortningarna betyder hittar du i nätordbokens listor över förkortningar(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst).
Det förekommer många förkortningar i ordboksartiklarna eftersom ordboken gavs ut i tryck innan den blev en nätordbok. Då var det viktigt att spara på utrymme för att ordboken inte skulle bli för stor och dyr.
Vad betyder semikolonen i ordboksartiklarna?
Skiljetecknet semikolon ; betyder inte samma sak som i vanligt skriftspråk, utan det markerar att en ny del i beskrivningen av dialektordet börjar. Du kan tänka att allting som står före ett semikolon hör ihop på något sätt. Först efter semikolonet kommer nästa nya informationsstycke.
Semikolon används till exempel för att skilja åt olika betydelser för samma ord, och för att visa vilka betydelser som hör ihop med vilka orter. Betydelsebeskrivningen avslutas med en punkt, därefter kommer orterna och till sist ett semikolon som visar att nästa betydelse tar vid.
Om det till exempel står ”djärv, hurtig. Vö Kv; framfusig, burdus. Mu;” innebär det alltså att ordet betyder djärv eller hurtig i Vörå och Kvevlax, men framfusig eller burdus i Munsala.