Numera har promenaden en egen dag, närmare bestämt den 26 april. Att promenera är enligt Svensk ordbok (SO) att ’(långsamt) gå för nöjes skull och gärna njuta av omgivningen’, vilket ju passar bra den här tiden på året, då våren är här på allvar och gräs och blommor så småningom börjar spira vid vägrenarna.

Men det finns förstås också andra ord för att ta sig fram till fots. , till exempel. Det mest grundläggande ordet har också den grundligaste förklaringen i SO: ’förflytta sig genom att växelvis flytta den ena foten fram­för den an­dra, som då hålls kvar mot under­laget vanligen med under­förstådd riktning fram­åt’.

Spankulera har dialektalt ursprung

Många av orden för att förflytta sig till fots har delvis överlappande betydelse, men det finns nyansskillnader. Ta till exempel orden spatseraspankulera och flanera. Att spatsera definieras i SO som att ’promenera avspänt för sitt nöjes skull’, med ”spatserande i parken” som exempel. Spankulera beskrivs på liknande sätt, ’gå omkring utan brådska, spatsera’ i Svenska Akademiens ordlista (SAOL) och ’promenera lugnt och bekymmerslöst’ i SO. Spankulera kommer från det dialektala ordet spanka, som betyder ’gå med styva ben’, och har funnits i svenskan åtminstone sedan 1835.

Att promenera är att gå för nöjes skull och gärna njuta av omgivningen. Foto: Pixabay.

Flanera betyder också att ströva omkring, men flanerar gör man enligt ordböckerna närmast i stan. Enligt SAOL betyder flanera ’ströva omkring på gatorna utan mål’ och i SO står det att flanera är att ’vandra omkring på stan utan bestämt mål, ofta under betraktande av folklivet’. Även flanera tycks vara ett 1800-talsord, belagt i svenskan sedan 1871.

Vårdslöst, klumpigt och nonchalant

Promenera, spatsera, spankulera och flanera är möjligen mera belevade sätt att gå, men man kan ju också använda apostlahästarna på mindre belevade sätt än så. Man kan till exempel traska. Den som traskar går enligt ordböckerna något vårdslöst och klumpigt. Och den som går nonchalant och till synes utan mål släntrar (omkring). Exempelmeningen ”han släntrade omkring i badtofflor medan de andra tränade” gör det ganska enkelt att föreställa sig vad man gör när man släntrar.

Oavsett på vilket sätt man väljer att använda fötterna är det en alldeles utmärkt idé att ta sig ut i naturen eller på stan en dag som denna, även om den som väljer att släntra kanske helst ska göra det i andra skodon än badtofflor.

Dela