Julen är en kär högtid som har färgat av sig på språket och gett upphov till många ordbildningar. Det här syns till exempel i Ordbok över Finlands svenska folkmål, som innehåller ett stort antal sammansättningar med förledet jul-.

När man i Helsinge, Sibbo, Borgå och Pernå pratade om en julbisse, eller ju:lbisi som det uttalades, syftade man på en människoliknande figur gjord av halm. I Helsinge och Pernå innehade julbisse hedersplatsen vid julbordet, medan den i Borgå ställdes bakom husbondsbänken i julstugan och i Sibbo i en inre vrå av stugan. I Pernå kunde julbissen stå mitt på golvet så att julfirarna kunde dansa med den.

Om man i Hitis gick på besök under juldagen kunde man hotas med att få håret svett, det vill säga få julpracka.

Numera är juldagen en dag då många unga går ut och festar och träffar vänner och bekanta. Tidigare såg man dock ned på personer som gick på visit under juldagen. I Sibbo och Strömfors användes julbisse som skällsord för dessa personer, medan de i Helsinge, Tusby och även i Sibbo kunde kallas för julsnepe, med uttalet ju:lsnipi. Om man i Hitis gick på besök under juldagen kunde man hotas med att få håret svett, det vill säga få julpracka.

Det finns följaktligen en hel del ord som hänvisar till händelser i samband med dagarna kring julen. Om man i Föglö ger julknipan betyder det att man spelar någon ett spratt under natten mellan juldagen och annandagen. I registret som ligger till grund för Ordbok över Finlands svenska folkmål berättas det om en kvinna som råkade ut för ett spratt då hon skulle mjölka tidigt på morgonen innan hon åkte till julottan:

Hon skyndade ut till ladugården för att mjölka… Men där fanns arbete mer än nog! Alla tupparna från byn hade förts ditin och kopplats samman, nästan halva ”dynghögen” hade skyfflats in i fähuset och massor av halm och hö hade bretts över gödseln!

Förutom hänvisningar till traditioner eller händelser har julen också satt sitt spår i språket när det kommer till drycker av olika slag. Befinner man sig i Bromarv, Tenala, Pojo, Ekenäs eller Snappertuna och är på väg till julottan kanske man tar sig en hutt julknorr, vilket syftar på kaffe spetsat med brännvin. På olika håll i Svenskfinland har man också bryggt julöl, som på Åland, i västra Åboland och i östra Nyland innebar lite starkare öl.

Dela