Kommes- är en flitigt använd förled i dialekterna. I den finlandssvenska dialektordboken finns till exempel kommesbarn, kommesbisse, kommesfaster, kommeshund och kommeskatt.

I det första fallet, kommesbarn, syftar kommes- på att barnet är fött utom äktenskapet. En kommesfaster är i sin tur en person som är gift med någons farbror. En kommesbisse är däremot inte en släkting eller familjemedlem, utan en främmande (kringresande) man: ti: kåmd ein kåmisbisi i la:nd nä:r vå:r å han så:ld kakufårmar å ana små:tt, visste en Strömforsbo att berätta. Kommeshundar och kommeskatter är kringstrykande hundar och katter som har blivit bofasta på en gård.

Kommeskatter och kommeshundar är katter och hundar som har kommit till en gård och blivit bofasta där. Foto: rihaij/Pixabay. CC0.(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst)

Det finns också ett adjektiv på kommes- nämligen kommeslös. I Finby, Sibbo och Lappträsk betyder det bland annat att man är slapp, oföretagsam och kraftlös, och i Iniö är en kommeslös person glömsk och tankspridd.

I Ordbok över Finlands svenska folkmål kan du läsa mer om de här orden och om fler sammansättningar på kommes-.

kommes-barn(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst)
kommes-bisse(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst)
kommes-faster(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst)
kommes-hund(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst)
kommes-katt(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst)
kommes-lös(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst)

Dela