Språkvårdaren, filosofie doktor Maria Vidberg jobbar som namnvårdare vid Institutet för de inhemska språken. Sitt arbete beskriver hon som både självständigt och ett jobb som innefattar mycket nätverkande och samarbete.
Vidberg är en av dem som intervjuas i av Eeva-Liisa Nyqvist Nordicas karriärpodd. I det här avsnittet talar hon om sin studietid och sin arbetslivserfarenhet.
Där tog jag av ren nyfikenhet en fördjupad kurs som hette Namn i staden (...) Efteråt har jag tänkt att den kom att definiera resten av mina studier och mitt arbetsliv.
Att Maria Vidberg skulle bli namnforskare var inget hon vare sig tänkt eller planerat. Efter att ha studerat tyska ett tag bytte hon till studier i svenska och nordiska språk vid Helsingfors universitet.
– Där tog jag av ren nyfikenhet en fördjupad kurs som hette ”Namn i staden” med Marianne Blomqvist. Efteråt har jag tänkt att den kursen kom att definiera resten av mina studier och mitt arbetsliv. Det visste jag naturligtvis inte när jag gick den, säger hon i poddavsnittet.
Det ledde till att hon år 2016 disputerade med en avhandling om ortnamn i Helsingfors.
Maria Vidberg uttrycker stor förståelse för alla som inte vet vad de ska göra efter avslutade studier eller vad de vill satsa på.
– Det är viktigt för studenter att följa sin intuition. Jag visste inte heller vad jag vad jag ville jobba med. Jag visste inte ens att man kunde jobba som namnvårdare, säger hon.
En viktig pusselbit var sommaren som praktikant vid Institutet för de inhemska språken. Den och olika relaterade vikariat ledde så småningom till att hon i dag arbetar som Finlands enda svenska namnvårdare.
– Att jobba till exempel för ett gemensamt myndighetsspråk, det är något jag verkligen tycker om. Att få vara en kugge som bidrar till ett begripligt språk, säger Vidberg.
Det är viktigt för studenter att följa sin intuition. Jag visste inte heller vad jag vad jag ville jobba med. Jag visste inte ens att man kunde jobba som namnvårdare.
Lyssna på hennes livsberättelse där hon delar med sig av konkreta tips – särskilt till dig som är ung, och eventuellt funderar på att jobba i språkvårdsbranchen.
Notera också att svenska avdelningen vid Språkinstitutet just nu söker en praktikant för 2025. Kanske börjar din väg där!