Studentexamensnämnden utökas med en medlem i uppsättningen för mandattiden 2022−2024.

Universitetslektorn vid Helsingfors universitet Jannika Lassus tar plats som ny medlem i nämnden. I och med henne får modersmålet (svenska och litteratur) två representanter. Det innebär också att studentexamensnämndens medlemsantal utökats från 24 till 25 medlemmar, exklusive dess ordförande professor Jari Lavonen.

Studentexamensnämndens uppsättning för mandatperioden publicerades på undervisnings- och kulturministeriets webbplats i december.

Pamela Granskog, undervisningsråd i modersmål och litteratur på Utbildningsstyrelsen, har representerat läroämnet under 2019−2021 och hon fortsätter även 2022−2024.

Pamela Granskog och Jannika Lassus. Fotocollage: May Wikström / Canva. Bilderna privata.

− Förra perioden var den första på länge när modersmålet har haft bara en representant i nämnden, medan finska och litteratur haft tre. Jag är den första som har suttit där ensam för mitt läroämne och jag måste medge att det har varit en utmanande period, säger hon.

Att återinföra mandatet hörde också till ett av de åtgärdsförslag som fanns med i Gun Oker-Bloms utredning för undervisnings- och kulturministeriet som överlämnades till ministeriet våras.

I rapporten framhålls det att ministeriet måste ta ett större helhetsansvar både för den svenskspråkiga kompetensutvecklingen, och för att trygga att den svenskspråkiga utbildningen håller en standard som är likvärdig med den nationella utbildningen i övrigt.

− Modersmålet är det enda obligatoriska ämnet i studentexamen, med ett ansvar som går långt utöver ämnesgränserna. Det har varit uppenbart att svenska och litteratur behöver ett mandat till i studentexamensnämnden. Därför är jag oerhört lättad och glad över att mandatet nu återinfördes, säger Pamela Granskog.

Undervisnings- och kulturministeriets pressmeddelande (öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst)(på finska).

Dela