En initialförkortning är en förkortning som består av begynnelsebokstäverna från orden i det fullständiga namnet, som i BBC (British Broadcasting Corporation). 

Om man uttalar ett initialförkortat namn som ett normalt ord är tumregeln att man skriver ut förkortningen som ett namn med stor begynnelsebokstav. Det här gäller till exempel Nato, Fifa eller Unesco. 

Om man uttalar ett initialförkortat namn som ett normalt ord är tumregeln att man skriver ut förkortningen som ett namn med stor begynnelsebokstav. Det här gäller till exempel Nato, Fifa eller Unesco. 

Om du däremot uttalar det initialförkortade namnet bokstav för bokstav skrivs förkortningen med stora bokstäver, som i USA, NHL eller SFP. Ifall du är osäker på hur det förhåller sig med uttalet kan du skriva förkortningen med stora bokstäver. 

Det förekommer naturligtvis undantag, som till exempel SvD (Svenska Dagbladet) eller FoU (Forskning och utveckling). Man bör ändå undvika att skapa nya förkortningar där sådana avvikelser förekommer.  

När det gäller förkortningar som inte är namn finns det stora variationer. 

Det normala är att man skriver en förkortning med små bokstäver om förkortningen är vanlig i allmänspråket, läses ut som ett vanligt ord och används oftare än det fullständiga uttrycket. 

Exempel på detta är laser (light amplification by stimulated emission of radiation), radar (radio detection and ranging) eller aids (acquired immunodeficiency syndrome). Även förkortningar som läses ut bokstav för bokstav men är mycket etablerade i allmänspråket, som pdf (portable document format) eller usb (universal serial bus) skrivs normalt med små bokstäver.  

En annan förkortning som man också kan nämna i sammanhanget är tv. Svenska Akademiens ordlista rekommenderar att man skriver tv hellre än teve, även om teve också är korrekt.  Däremot ska man undvika att skriva ordet med versaler (TV).

Det bör också sägas att även om man i vissa språk skriver ut en del initialförkortningar med punkter mellan bokstäverna, görs detta i regel inte i svenskan. 

Källor: 

Svenska skrivregler 2017, Mediespråk, Svenska Akademiens Ordlista, Institutet för språk och folkminnen 

Dela