Den nya deklarationen om nordisk språkpolitik betonar mångsidiga språkkunskaper och de nordiska språken som samhällsbärande språk. De nordiska undervisnings- och kulturministrarna undertecknade en ny nordisk språkdeklaration i Stockholm den 2 maj. Deklarationen tar upp både de stora och de mindre språken i Norden. Minoritetsspråk och teckenspråk nämns också. 

Deklarationen om nordisk språkpolitik betonar språkkunskap och nordiska språk som samhällsbärande språk. Foto: Johannes Jansson/norden.org.

Huvudbudskapet i deklarationen är att de samhällsbärande språken i Norden ska förbli starka, levande och samhällsbärande även i en tid av digitalisering och internationalisering. Särskilt nämns vikten av att behålla språken som vetenskapliga språk och förmågan att kommunicera på de skandinaviska språken. 

Enligt deklarationen ska alla nordbor ha sådana kunskaper i det samhällsbärande språket där de bor att de aktivt kan delta i samhällslivet. Dessutom ska alla kunna kommunicera på minst ett skandinaviskt språk (danska, norska eller svenska) och ha möjlighet att utveckla sitt modersmål. Samtidigt betonar deklarationen att det är viktigt att nordborna har goda kunskaper i språk med internationell räckvidd.  

Målen i deklarationen ska följas upp genom treåriga arbetsprogram.

Dela