Gå till innehåll

grammatik

Bloggar Monica Äikäs
Bloggar Monica Äikäs

Ord som kan utelämnas: har, som och det

I den här spalten ska jag ta upp några små språkliga element som ofta ingår i idiomatiska svenska satser men som ibland kan utelämnas. Det blir lite grammatisk analys.

Bloggar Monica Äikäs
Bloggar Monica Äikäs

För rätt syften

Språket är ett system med många regelbundenheter – annars skulle vi ha svårt att lära oss det. Vår språkkänsla har kallats ”mönsterminne”.

Ett par tankar om ordet par

Ordet par är ett klurigt litet ord. Det är singular till formen (ett par, paret) men betecknar två företeelser eller individer som hör ihop.

Bloggar Nina Martola
Bloggar Nina Martola

Vårt förflackade språk?

Ligger wægher ginum acra. han scal wara swa breþer at twe wægnir moghu mötes a hanum.

Finlandismer av olika slag

När man hör ordet finlandism associerar man kanske i första hand till enskilda ord som är typiska för finlandssvenskan, till exempel rådda, dyna och stöpsel. Men de finländska särdragen i språket återfinns inte bara på ordnivån, utan på alla nivåer i språket.

Bloggar Monica Äikäs
Bloggar Monica Äikäs

Nye chefen Johanna och käre mamma

En rubrik förkunnar: Nye chefen tar lärdom av misstagen. När man läser vidare framgår det att chefen är en kvinna. Formen nye i rubriken är dock inget misstag, för inne i texten talas det om nytillträdde verksamhetschefen Lena Bäckman.

Sär skrivning och sammanskrivning

Särskrivning av sammansättningar hör till de språkvårdsfrågor som fått mycket uppmärksamhet under en ganska lång tid. Exempel av typen lång hårig dam, sjuk sköterska, skivad kalv lever är legio.

Har du blivit trollad?

Verbet trolla är gammalt i svenskan. De äldsta beläggen är från 1400-talet.

Bloggar Monica Äikäs
Bloggar Monica Äikäs

Föränderliga normer

Språket förändras. Det innebär att också språknormerna och språkrekommendationerna måste förändras, vare sig vi vill det eller inte.

Bloggar Monica Äikäs
Bloggar Monica Äikäs

Läsa mellan raderna

Det finns olika sätt att uttrycka samband i en text. Ändå händer det ofta att sambanden inte uttrycks explicit utan att läsaren måste utnyttja sin kunskap om verkligheten för att förstå hur texten hänger ihop.