Språknämnder
I anslutning till Institutet för de inhemska språken verkar språknämnder för finska, svenska, romani, samiska språk och finländska teckenspråk.
I anslutning till Institutet för de inhemska språken verkar språknämnder för finska, svenska, romani, samiska språk och finländska teckenspråk.
I anslutning till Institutet för de inhemska språken (Språkinstitutet) verkar språknämnder för finska, svenska, romani, samiska språk och finländska teckenspråk. Språknämnderna fungerar som expertorgan och mandatperioden för nämnderna är tre år.
Språkinstitutet har representanter i nämnderna för finska och svenska och koordinerar verksamheten för de andra tre nämnderna.
Svenska språknämnden i Finland fungerar som stöd för den svenska språk- och namnvården vid Språkinstitutet och som redaktionsråd för tidskriften Språkbruk. Språknämnden har som uppgift att fatta beslut om språkliga rekommendationer av principiell eller allmän natur och att komma med språkpolitiska ställningstaganden. En av medlemmarna i nämnden ska representera Språkinstitutet.
Nämndmedlemmar 1.6.2024–31.5.2027:
Nämndens sekreterare är Jamima Löfström (Institutet för de inhemska språken).
Finska språknämnden fungerar som stöd för den finska språk- och namnvården vid Språkinstitutet. Språknämnden har som uppgift att fatta beslut om språkliga rekommendationer av principiell eller allmän natur och att komma med språkpolitiska ställningstaganden. En av medlemmarna ska representera Språkinstitutet.
Nämndmedlemmar 1.6.2024–31.5.2027:
Nämndens sekreterare är Henna Leskelä och Henri Satokangas, specialexperter (Institutet för de inhemska språken).
Språknämnden för romani ger språkliga rekommendationer av principiell och allmän natur, både för skrivet och talat språk. Nämnden har också som uppgift att utveckla det romska ordförrådet, att ta ställning till grammatiska problem och att ge riktlinjer i språkriktighetsfrågor.
Nämndmedlemmar 1.6.2024–31.5.2027:
Nämndens sekreterare är Kimmo Granqvist,äldre universitetslektor, Helsingfors universitet.
År 2012 överfördes forskningen och språkvården för romani från Språkinstitutet till den nuvarande Finskugriska och nordiska avdelningen vid Helsingfors universitet. Romani kan studeras som biämne.
I anslutning till Institutet för de inhemska språken verkar en språknämnd för samiska. Den ger språkliga rekommendationer av principiell och allmän natur.
Nämndmedlemmar 1.6.2024–31.5.2027:
Nämndens sekreterare är Kaarina Vuolab-Lohi,universitetslärare,Uleåborgs universitet.
År 2012 överfördes forskningen och språkvården för samiska från Språkinstitutet till institutet för samiska vid Uleåborgs universitet (Giellagas-instituhtta). Det är det enda universitetet som erbjuder studier i samiska som modersmål i Finland. Man kan välja antingen enaresamiska eller nordsamiska.
Forskarna vid Giellagas-instituhtta svarar på frågor om språkriktighet, skrivregler, språkstruktur, terminologi och ortnamn.
Universitetslektor Marja-Liisa Olthuis
08 2371 1406
marja-liisa.olthuis[snabel-a]oulu.fi
Universitetslärare Kaarina Vuolab-Lohi
040 674 9208
kaarina.vuolab-lohi[snabel-a]oulu.fi.
Språknämnden för finländska teckenspråk har som uppgift att ge språkliga rekommendationer av principiell och allmän natur om det finska och finlandssvenska teckenspråket. I första hand ger nämnden rekommendationer om allmänspråket, men den kan också uttala sig om till exempel kyrkligt språk, dikter och sånger.
Nämndmedlemmar 1.6.2024–31.5.2027:
Nämndens sekreterare är Leena Savolainen, forskare vid Finlands Dövas Förbund (finskt teckenspråk, finska protokoll) och Maria Andersson-Koski, doktorand vid Helsingfors universitet (finlandssvenskt teckenspråk, svenska protokoll).
År 2012 överfördes forskningen och språkvården för teckenspråk från Språkinstitutet till Finlands Dövas Förbund.
Leena Savolainen, forskare
leena.savolainen[snabel-a]kuurojenliitto.fi
Maria Andersson-Koski, doktorand
maria.andersson-koski[snabel-a]helsinki.fi