Nina Hukkinen är skådespelare och logoped och har i över 30 år bidragit till att fördjupa det svenskspråkiga scen- och medielandskapet i Finland med sitt lyhörda språkbruk.

Hon tilldelas Hugo Bergroth-priset för att hon lyfter fram vikten av eftertanke och frasering i det talade språket. Hon har bland annat hjälpt skådespelare med språket i Svenska Teaterns uppsättning av Hamlet som sattes upp våren 2025. Med sitt arbete bidrar hon till att stärka kunskapen om god och tydlig svenska i Finland.

– Det är underbart att få bekräftelse av ett relativt osynligt arbete. Som skådespelare är jag van vid att få applåder direkt på scen, men det här är en annan sorts uppskattning, säger Nina Hukkinen.

Nina Hukkinen är årets Hugo Bergroth-pristagare. Foto: Laura Malmivaara

Att ta emot priset ger också ny energi och motivation, säger hon.

– Jag arbetar med rösten, språket och uttrycket – och försöker alltid lyfta fram det unika i varje person jag jobbar med. Det ska få märkas var du kommer ifrån. Det känns särskilt viktigt nu, när AI blir allt mer närvarande men saknar det personliga, säger Hukkinen.

Trots att hon ofta jobbar på finska – som i rollen som Vera Stiller i Klaus Härös film Aldrig ensam (2024) – är svenskan hennes modersmål och känslospråk.

Ramieza Mahdi får Språksporren

Ramieza Mahdi kom till Finland som 13-åring och familjen förvägrade och konfiskerade hennes bibliotekskort. I hemlighet fortsatte hon att läsa – och genom böckerna fann hon både språket och en väg in i samhället. Med tiden blev hon familjens svenskspråkiga brobyggare.

I dag är hon sjukskötare och lokalpolitiker i Vasa och tilldelas priset Språksporren på 1000 euro för sitt engagemang för barns och ungas läsning.

Hennes berättelse visar att det går att erövra ett språk – i litteraturen, i vardagen och i det politiska livet – och att det svenska i Finland berikas av språklig och kulturell mångfald.

Ramieza Mahdi tilldelas årets Språksporre under Språkvårdsdagen på Hanaholmen. Foto: Christina Salonius

– Först trodde jag att det var en telefonförsäljare som ringde när jag fick beskedet om priset. Att min resa uppmärksammas på det här sättet gör mig verkligen glad – det finns så många unga i dag som befinner sig i samma situation i som jag en gång gjorde. Det var faktiskt min lärare som visade mig vägen till biblioteket, säger Ramieza Mahdi.

Böckerna blev hennes tillflyktsort i tonåren och hon plöjde igenom allt från Sagan om ringen till ungdomsböckerna om privatdetektiven Kitty Drew.

– I dag är svenskan det språk jag tänker på. Jag hoppas att vi alla tar ansvar för att värna om det – jag vill inte vara ensam i att kämpa för språket.

Prissummorna är donerade av Svenska kulturfonden.

Dela