Före jul publicerar Institutet för de inhemska språken traditionsenligt den finska nyordlistan för år 2024.
Språkinstitutets ordboksredaktörer och språkvårdare noterar varje år tusentals nyord och betydelseförskjutningar av redan etablerade finska ord. I främsta hand är listan inför årsskiftet ett bokslut över fenomen och händelser som under året som gick satte sina spår också i språket.
Nyord som visar sig vara mer än dagsländor upptas senare i Kielitoimiston sanakirja, den ordbok som för det finska språket har samma status som Svenska Akademiens ordlista och Svensk ordbok.
De flesta av uttrycken sprids sällan i en sådan omfattning att de blir en del av standardspråket eller tas in i ordböckerna. Däremot är de värdefulla tidsmarkörer.
Nyord som visar sig vara mer än dagsländor upptas senare i Kielitoimiston sanakirja, den ordbok som för det finska språket har samma status som Svenska Akademiens ordlista och Svensk ordbok.
Miljö, dagspolitik och populära fenomen
Nyorden handlar inte enbart om orden i sig – i lika hög grad är de nycklar till våra minnen av år 2024 och till associationer av både allvarligare och lättsammare natur.
Ordet raakku för den rödlistade flodpärlmusslan aktualiserades i augusti på grund av en miljöskandal i nordöstra Finland. Tusentals musslor i ett vattendrag krossades av stora skogsmaskiner i ett miljöbrott som blev dyrt för förövaren.
Att semestra i svala länder i stället för områden drabbade av värmeböljor förorsakade av klimatförändringen har också fått en egen benämning. Att ”svalka sig” och ”turism” kombineras i nyordet vilvoittelumatkailu.
Den finska inrikespolitiken gav upphov till flera nyord och nya tolkningar. Den populära vänsterpolitikern Li Andersson skrällde rejält i EU-valet i juni. Hennes förnamn råkar sammanfalla med ett vanligt diminutivt suffix i finskan (vauveli betyder exempelvis ’liten baby’). I en ordlek omdanades Sannfinländarnas segerord jytky från riksdagsvalet 2011 till nyordet jytkyli – och fick bli ett begrepp för en sensationell personlig valseger av en relativt ung politiker.
Den nuvarande finansministern Riikka Purra, Sannfinländarna, poserade i mars i sociala medier med en stor sax och gav på grund av regeringens impopulära nedskärningar i sociala förmåner och offentliga utgifter vardagsordet sakset en helt ny betydelse.
Jeansägg, mat och dryck
Bland de mer humoristiska tillskotten gjorde farkkumuna, direkt översatt ”jeansägget”, sin omsusade entré på scenen som Finlands bidrag i Eurovision Song Contest i Malmö i maj. De pinsamma trettioåringar som år 2024 fortfarande var förtjusta i sina milleniaalisukat (millennialstrumpor) avslöjade med sin vurm för ankelsockor hur hopplöst förbi deras ungdomstid är.
Naturligtvis åts det och dracks också. Julen 2024 bjöd på en ny bakningstrend. Nyordet piparoffee, betecknar en blandning av pepparkaka och kolasås, perfekt att avnjuta med ett numera tillåtet svagt vin markettiviini från den lokala supermarketen enligt den höjda alkoholgränsen på 8 procent. Om man inte hellre tog en starköl förstås, en mörköolut (ungefär spök-öl, monsteröl).
Och efter julmiddagen kunde det kanske som avslut även på 2024 passa bra med en rask promenad för matsmältningens skull?
En pierukävely, lämpligen översatt med ”prutt-promenad”.