I dialekterna i Svenskfinland kan man precis som i svenskt allmänspråk tala om exempelvis friskt vatten, frisk luft, friska vindar, friska tag eller en frisk människa. 

Om ’såppa är fri:sk’ är det dags att ta fram saltet. Foto: Pielisen museo. CC BY 4.0.(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst)

En betydelse för frisk som däremot kan upplevas som mindre bekant är att tala om ’frisk mat’ i bemärkelsen att den är osaltad eller för lite saltad. Denna betydelse är mest utbredd i Österbotten där kocken hastigt gräver fram saltkaret om matgästen från Karleby säger att ’såppa är fri:sk’ eller Korsnäsbon (snäppet för sent) säger att ’tjöte smaka nåo gått men e va na li:te fö fri:skt’. Ordbok över Finlands svenska folkmål ger också enstaka belägg för frisk i bemärkelsen osaltad utanför Österbotten, nämligen i Houtskär, Vittisbofjärd och Liljendal och på Brändö.   

Dela