Leena Nissilä, nyutnämnd direktör för Institutet för de inhemska språken, vill lyfta fram styrkan i Finlands officiella tvåspråkighet.

− Den långa traditionen med två livskraftiga nationalspråk behöver vi värna om också i fortsättningen. Gör vi det är mångspråkigheten inget hot, säger Nissilä.

Nissiläs resonemang kring en positiv mångspråkighet aktualiseras av den pågående temaveckan kring Europas språk. Hon poängterar ändå vikten av att alla grupper i Finland har rätt att bevara och utveckla sitt språk och sin kultur. EU har skyddat de samiska språken och gett dem en särställning i unionen. Men Leena Nissilä noterar att det finns andra hotade språk i vårt land, bland annat det finlandssvenska teckenspråket.

Språk konkurrerar inte sinsemellan

De hierarkiska strukturerna mellan olika språk är enligt Språkinstitutets nya direktör mänskliga påfund.

− Språken i sig tävlar inte med varandra, säger Leena Nissilä bestämt.

Hon tycker att det är viktigt för invandrare att lära sig finska eller svenska för en lättare integration i samhället och arbetslivet.

Språken i sig tävlar inte med varandra!

− Trots det behöver vi inte uppfatta engelska eller andra språk som hot. Man borde aldrig tala om språk i termer av antingen-eller utan som både-och. Alla vuxna är förebilder när det gäller att värdesätta olika språk och vilka attityder vi för vidare.

Färdigheten att tala flera språk är enligt Leena Nissilä en resurs både för individen och samhället. Att kunna ett språk förminskar inte hur någon värderar eller behärskar ett annat.

Tidigarelägg språkundervisningen!

Leena Nissilä talar varmt för att skapa goda förutsättningar för barn och unga att lära sig språk och förespråkar därför en tidigareläggning av språkundervisningen.

− Vår erövring av språkkunskaper börjar i barndomen och fortsätter livet ut. I praktiken är nästan alla i dag mångspråkiga. Vid sidan av våra modersmål kan många tala andra språk på varierande kunskapsnivåer, säger Leena Nissilä.

Därför anser hon att alla borde få chansen att ständigt lära sig nya.

Vår erövring av språkkunskaper börjar i barndomen och fortsätter livet ut.

− Språkkunskap är både allmänbildning och en viktig färdighet för arbetslivet, säger Nissilä.

Leena Nissilä medverkar vid huvudevenemanget för temaveckan för Europas språk. Det strömmas från Helsingfors universitet den 1 oktober. Det är samma dag Nissilä inleder sitt femåriga uppdrag som direktör för Institutet för de inhemska språken. 

Institutet för de inhemska språken är en samarbetspartner i evenemanget.

Dela