Gå till innehåll

månadens dialektord

Månadens dialektord: ansols

Att navigera med hjälp av solen har vi gjort i urminnes tider, och därför säger vi medsols och motsols, men även ansols, för att beskriva viss rörelse.

Månadens dialektord: gimra

Fåren har länge levt i människans närhet. Därför har fåren också fått symbolisera olika mänskliga egenskaper i vårt språk.

Månadens dialektord: aderstu

På flera håll används aderstu eller aderstuga om den närmaste granngården och ibland också om folket som bor där.

Månadens dialektord: gers

Gärsen har allmänt betraktats som en skräpfisk och det syns också i artikeln gers i dialektordboken.

Månadens dialektord: hörta

Min gammelmorfar lär ha ropat åt sin sverigesvenske svärson att han skulle hörta när de åkte bil tillsammans, men resultatet blev inte det förväntade eftersom svärsonen inte förstod det dialektala ordet hörta.

Månadens dialektord: em

Ett så kort ord som em har faktiskt en lång lista av betydelser. Alla dessa betydelser är dock närbesläktade, för på ett eller annat sätt har de med eld, värme eller ljus att göra.

Månadens dialektord: gämla

I Lappträsk är gämla en gammal människa, och på flera ställen i Österbotten betyder gämlas att man åldras eller visar ålderdomstecken. ”Tu ha no: dzemblast” har till exempel någon i Karleby sagt.

Månadens dialektord: gastunera

I norra Österbotten innebär verbet gastunera att man väsnas, för oljud eller stojar. Och vilka är det som typiskt sett gastunerar? Jo, spöken, barn – och skepp-o-hoj(t)ande sjömän.

Månadens dialektord: age

Med age kan man mena två i stort sett skilda saker, men i båda fallen skulle man kunna säga att det handlar om ett nödvändigt ont.

Koira ja pentu sohvalla. Kuva: Gustav Sandberg. SLS. CC BY-SA 4.0.

Månadens dialektord: hackla

Ordet hackla kan betyda olika saker beroende på om man hacklar fast, ur, ihop, upp, fram eller med, eller bara hacklar.