Gå till innehåll

språkutveckling

Selfien erövrar världen

Den explosionsartade spridningen av ordet selfie är ett exempel på hur snabbt nya ord kan få fotfäste. Plötsligt finns ordet överallt.

Språket på Twitter

Dagens jäktade människa sköter mycket av sina sociala kontakter på nätet genom olika sociala medier.

Nyord och retronymer

Publiceringen av nyordslistorna har fått allt större uppmärksamhet i medierna. De listade orden väcker diskussion i de sociala medierna och orden analyseras såväl i morgonsofforna på tv som vid kaffeborden.

Bloggar Monica Äikäs
Bloggar Monica Äikäs

Mina tvåspråkiga barn

För ett antal år sedan skrev jag en spalt där jag nämnde att mina egna barn är tvåspråkiga och alltid har talat svenska med mig och finska med sin pappa.

Bloggar Monica Äikäs
Bloggar Monica Äikäs

Nye chefen Johanna och käre mamma

En rubrik förkunnar: Nye chefen tar lärdom av misstagen. När man läser vidare framgår det att chefen är en kvinna. Formen nye i rubriken är dock inget misstag, för inne i texten talas det om nytillträdde verksamhetschefen Lena Bäckman.

Bloggar Nina Martola
Bloggar Nina Martola

Telefon

På finska har det skapats ett inhemskt ord, puhelin, för de apparater som används för att samtala med folk över längre avstånd (jfr puhua ’tala’).

Har du blivit trollad?

Verbet trolla är gammalt i svenskan. De äldsta beläggen är från 1400-talet.

Bloggar Monica Äikäs
Bloggar Monica Äikäs

Föränderliga normer

Språket förändras. Det innebär att också språknormerna och språkrekommendationerna måste förändras, vare sig vi vill det eller inte.

Biskopen visiterar

Är det någon annan än biskopar som hälsar på genom att "visitera"? Monica Äikäs reder ut saken.

Bloggar Monica Äikäs
Bloggar Monica Äikäs

Sambandsord

När vi skriver utnyttjar vi mer eller mindre medvetet vissa mekanismer i språket för att få fram sambandet mellan satserna och meningarna i vår text. Det brukar kallas textbindning.