Gå till innehåll

Finlandismer är ord och uttryck:

  • som bara förekommer i finlandssvenska
  • som används i en annan betydelse i finlandssvenska än i svenskan i Sverige

Även ord och uttryck som är påfallande mer frekventa i finlandssvenska än i svenskan i Sverige räknas som finlandismer, och utgör så kallade statistiska finlandismer.

Finlandssvensk ordbok tar upp finlandismer på ord- och frasnivå av alla de nämnda slagen, och ger rekommendationer om hur och i vilka sammanhang de kan användas. I ordboken finns det även rekommendationer om vilka finlandismer det är bra att undvika i standardspråkliga texter för den som vill vara säker på att bli förstådd.

Ordboken innehåller också uttalsanvisningar för ord som på finlandssvenska inte uttalas enligt de gängse uttalsreglerna.

Tidigare upplagor

Första och andra upplagan av Finlandssvensk ordbok utkom år 2000, tredje upplagan 2002 och den fjärde, kraftigt omarbetade, upplagan i april 2008. Fjärde upplagan omfattar cirka 2 550 uppslagsord. Den tryckta boken är slutsåld, men den senaste utgåvan finns fritt tillgänglig på nätet.

Ordboken sammanställdes ursprungligen av Charlotta af Hällström-Reijonen och Mikael Reuter vid Forskningscentralen för de inhemska språken (numera Institutet för de inhemska språken) och gavs ut av Schildts förlags Ab (numera Schildts & Söderströms).


Mer om finlandismer

Det är inte ofta en tröja är passlig 

Om en finlandism som står omarkerad i Svensk ordbok och om en icke-motsats.

Känner du din småkusin?

I Finland kan småkusiner vara tvåmeterskarlar. I Sverige är hen en mycket liten släkting.

Om statistiska finlandismer

Statistiska finlandismer är ord som i finlandssvenskan tränger undan andra synonymer.
Lehmä ja poika. Akseli Gallen-Kallela, 1885. 25,5 × 40 cm, öljy puulle. Kuva: Museovirasto. Tekijänoikeusvapaa.

Idiomatiska uttryck

När jag och min man nyss hade träffats frågade han en gång om jag ”spelade svensk” (han sade då ”play the Swede” eftersom vi talade engelska).

Klottet som blev personligt

Språkbruket är en personlig sak. Ve den som dömer ut mitt klott.

Från svensexa till henhippa

Seden att uppmärksamma det blivande brudparet före bröllopet är gammal, men traditionerna har förändrats sedan 1500-talet.

Dela