I januari börjar de dyka upp – de cylinderformade bakverken med sylt och vit glasyr ovanpå. Runebergstårtan är ett mycket känt bakverk i Finland och har troligen funnits sedan 1840-talet, då sockerbagaren Lars Henrik Astenius i Borgå ska ha börjat baka Runebergstårtor. Bakelserna är givetvis uppkallade efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som lär ha älskat dessa Runebergstårtor. År 1865, medan Runeberg ännu levde, började de saluföras som just Runebergstårtor på Ekbergs kafé i Helsingfors.
Okänt recept
Ingen känner till det exakta ursprungliga receptet och man vet bara att de åtminstone innehöll ströbröd, vetemjöl, kaksmulor och mald mandel och hade samma form som i dag. Men i Fredrika Runebergs receptbok finns ett recept på ”Runebergs bakelse”, som består av en mördeg gjord på smör, vetemjöl, sötmandel, bittermandel och ägg. Också Fredrika Runebergs bakelser gräddades i cylinderformade bleckformar.
Topeliusbakelse efter 200 år
Om vår nationalskald fick sin bakelse redan under sin livstid, fick hela Finlands sagofarbror Zacharias Topelius vänta på sin bakelse i 200 år. Inte förrän 2018, till Topelius tvåhundrade födelsedag, skapade ett lokalt konditori i Österbotten Topeliusbakelsen, en tusenbladsbakelse med äppelkompott, tjinuski (kolasås), smörkräm och Topelius profil i choklad som dekoration.
Runeberg och Topelius är lika berömda, de levde under samma tid och kände varandra. Topelius bodde till och med hos Runeberg i Helsingfors under två terminer och undervisades av honom. Men varför fick Runeberg sin bakelse så långt före Topelius? Var Runeberg mer av ett kakmonster medan Topelius inte brydde sig så mycket om sötsaker? Det vet vi inte.
Alexandersbakelse från Schweiz via Ryssland
En annan historisk person med Finlandsanknytning som har fått en bakelse uppkallad efter sig är den ryske kejsaren Alexander I. I början av 1800-talet bakades en fyrkantig bakelse med mördegsbotten, syltfyllning och rosa glasyr. Ursprunget till den här Alexandersbakelsen är schweiziskt och bakelsen lär ha kommit till Finland via hovet i S:t Petersburg.
Ellen Svinhufvudtårtan äts fortfarande på slottet
”Kvinnliga” bakelser då? Vi har åtminstone en inhemsk, nämligen Ellen Svinhufvudtårtan. Ellen Svinhufvud var gift med Finlands tredje president Pehr Evind Svinhufvud. Hon hade fått receptet på tårtan av en väninna i Åbo, och Stellas konditori i Helsingfors fick i uppdrag att tillverka tårtan. Sedan uppkallades den efter Ellen Svinhufvud.
Fortfarande brukar Ellen Svinhufvudtårtan serveras på presidentens självständighetsmottagning den 6 december varje år. Den innehåller bland annat mandel och smörkräm smaksatt med kaffe. Tårtan är en version av Sans rival-tårtan som också finns i Sverige.