I coronatider är vi många som varit ute och rört på oss mer än vanligt, när så stor del av våra vanliga fritidsaktiviteter varit inställda. Den som är lyckligt lottad bor dessutom i en kommun som erbjuder ett nätverk av välpreparerade leder för vandring och cykling. Mestadels handlar det om leder som dragits enkom med tanke på oss motionärer, men i en del fall kan gamla vinter- och ägovägar ha utnyttjats för dragningen.

Vandringsleder men motionsspår i Sverige

De här lederna kallar vi för friluftsleder här i Finland. Ordet förekommer mycket både på olika webbsidor och i dagstidningarna och det används också i lagtext. I sverigesvenska texter påträffas det däremot sparsamt, trots att det finns många andra sammansättningar på frilufts- och trots att både vandringsled och cykelled är vanliga ord. I Sverige talar man i stället om motionsspår.

En led som den här kallas friluftsled i Finland och motionsspår i Sverige. Foto: Nina Martola.

Enligt Svensk ordbok kan spår ha betydelsenyansen ”iordningställd led e.d.” och det är den nyansen som föreligger i sammansättningen motionsspår. Under vintrar med snö utnyttjas ju samma sträckningar dessutom för skidspår.

Ett finländskt motionsspår är kortare

Ordet motionsspår är inte främmande för finlandssvenskan heller, men skillnaden verkar vara att det hos oss överlag avser en (kortare) slinga med start- och ändpunkt på ett och samma ställe. I Sverige kallas en sådan slinga för just motionsslinga. En friluftsled (och i Sverige alltså ett motionsspår) går i regel däremot från punkt A till punkt B, ofta med förgreningar till punkt C och D och kanske E och ibland rentav till F och G i grannkommunen.

Reitti har flera svenska motsvarigheter

Vid friluftslederna i Esbo finns det vid många ändpunkter och korsningar skyltar uppsatta med texten “Rutten på vintern för skidning”. Det finska ordet reitti motsvaras av både ledrutt och sträckning på svenska, och det är inte alltid helt entydigt när vilken motsvarighet ska väljas, men i en skylttext skriven direkt på svenska skulle det antagligen inte stå rutt i det här fallet. En rutt är dels en fastslagen färdväg som en buss eller annat allmänt kommunikationsmedel kör, och det är en färdväg man själv väljer, antingen i förväg eller spontant.

Reitti kan betyda led, rutt eller sträckning på svenska. Foto: Nina Martola.

I Svensk ordbok definieras rutt som “fastlagd färdväg” och i Svenska Akademiens ordbok lyder den betydligt längre förklaringen “på förhand utstakad l. fastställd väg för viss tur l. resa; väg som ngn använder vid viss tur l. resa; resväg, färdväg, kurs”.

Av de här definitionerna framgår det kanske inte glasklart varför rutt verkar lite konstigt i skylttexten, men det har antagligen att göra med att rutt i första hand avser själva färden eller åkandet och inte det ”underlag” man färdas på, medan skylttexten syftar på det förefintliga spåret.

Dela