Myndighetsstrukturen inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde förändras som en del av projektet Bildningsförvaltningen 2030. Förnyelsen ingår i regeringsprogrammet.
I fortsättningen ska bildningsförvaltningen bestå av fem myndigheter i stället för elva, dels genom att helt nya myndigheter bildas, dels genom att redan existerande myndigheter slås ihop. Namnen på myndigheterna bestäms senare. Förnyelsen är tänkt att träda i kraft 1 januari 2026 och förutsätter ändringar i lagstiftningen.
Institutet för de inhemska språken (Språkinstitutet) ska i fortsättningen ingå i en helhet med ansvar för fostran, utbildning och språk, tillsammans med Utbildningsstyrelsen och dess fristående enheter: Nationella centret för utbildningsutvärdering, Studentexamensnämnden och Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning.
Förutsättningarna för verksamheten måste bibehållas
På Språkinstitutet var beslutet väntat. Institutets verksamhetsområde är brett, men resurserna har minskat radikalt på grund av flera sparprogram inom statsförvaltningen.
– Det är viktigt att vi får hjälp särskilt med allmän förvaltning och informationsförvaltning så att vi kan koncentrera oss på substansarbetet och se till att det kan skötas också i fortsättningen, säger Språkinstitutets direktör Leena Nissilä.
Också språkvårdsavdelningens föreståndare Salli Kankaanpää betonar behovet av att slå vakt om förutsättningarna för språkvården av de inhemska språken.
– Jag hoppas att Språkinstitutets verksamheter profileras så att kunderna hittar dem lätt också inom den nya myndigheten, säger hon.
Språkinstitutet splittras inte
I den nya organisationen hålls samtliga funktioner vid Språkinstitutet fortsättningsvis samman i en enda enhet. Det gläder Charlotta af Hällström-Reijonen, föreståndare för svenska avdelningen.
– Svenska avdelningens språkvårdare och lexikografer delar med sig av sitt kunnande till varandra, och det hade inneburit en verklig förlust om avdelningen splittrats, säger hon.
Pirkko Kuutti, föreståndare för ordboksavdelningen, tycker också det är viktigt att verksamheterna vid Språkinstitutet inte placeras vid olika myndigheter.
– Ordboksarbetet är i hög grad beroende av sitt material och därför behöver vi ha Språkinstitutets specialbibliotek och det språkliga materialet nära till hands.
Omorganiseringen av bildningsförvaltningen är bara en del av förnyelsen. Andra åtgärder är bland annat centralisering och förenhetligande av informationsförvaltningens system och digitala tjänster.
Reformen av bildningsförvaltningen baserar sig på en tidigare beredning, där målet var att säkerställa kvaliteten och serviceförmågan i ministeriets och ämbetsverkens verksamhet under de kommande åren. Reformen stöder också statens produktivitetsprogram, även om programmets åtgärder bereds separat från reformen.
Undervisnings- och kulturministeriet har publicerat en nyhet med mer detaljerad information om förnyelsen och tidtabellen.