När sommaren närmar sig börjar solen badda, åtminstone i vissa socknar i det svensktalande Finland. So:län baddar så ri:slit, hä vänttar i:lakt vä:där, har det sagts i Kumlinge, och även i Esse kan solen badda när den gassar. I Vårdö kan man under sådana dagar passa på att ligg o badd sä i so:län. Mitt i vintern kan det däremot vara skönt att göra som den Houtskärsbo som mått sess å badd ryddjin vid brasan. Badda kan också användas i överförd betydelse: bannår bi:tär int på skinn, stry:k baddar bätär inn, har det helt rått sagts i Nagu och Pargas.

Det börjar bli väder för att badd sä i so:län. Foto: Rune Uggla. Helsingfors stadsmuseum. CC BY 4.0(du flyttar till en annan tjänst).

Badda kan också användas om mat som sjuder eller småkokar – en betydelse som för övrigt är mer allmänt spridd i finlandssvenskan och också finns upptagen i Finlandssvensk ordbok. I vissa dialekter kan även bröd badda när det står i ugnen i svag eftervärme och mognar. 

I allmänsvenskan är den enda betydelsen av verbet badda ’fukta med vått tygstycke’. Den betydelsen finns också i dialekter över hela det svenska språkområdet i Finland. 

Det finns många andra betydelser av verbet badda i dialekterna. Dem hittar du i Ordbok över Finlands svenska folkmål.

Dela