Språkfrågor är viktiga för finländarna
Institutet för de inhemska språken undersökte medborgarnas syn på språkvård, ordböcker och språkpolitik.
Institutet för de inhemska språken har låtit göra en undersökning om hur finländarna ser på bevakningen av språken och tjänster relaterade till språkliga frågor.
Deltagarna i undersökningen svarade bland annat på vad de anser om språkvård, ordboksarbete, bevakningen av språkminoriteternas rättigheter och övrigt påverkansarbete när det gäller språk.
Undersökningen gjordes av analysinstitutet Userneeds bland både finsk- och svenskspråkiga genom en enkät och genom telefonintervjuer. Totalt deltog 779 personer.
Deltagarna utvärderade i enkäten olika uppgiftsområden när det gäller språkliga frågor genom att poängsätta en rad påståenden på en skala mellan 1 och 5. Siffran 5 innebar att de som svarade ansåg något synnerligen viktigt, siffran 1 att det var oväsentligt för dem.
Enkäten ger vid handen bland annat att sex av tio svenskspråkiga bedömer arbetet med att främja de inhemska språken som mycket viktigt. Fyra av tio finskspråkiga var av samma åsikt.
Deltagarnas syn på hur viktiga språkfrågorna är varierar mellan 3,4 och 4,6. De svenska utvärderingarna visar överlag lite högre bedömningar i enkäten än de finska.
Över 67 procent av dem som svarade ansåg att språkvård och språkrådgivning är viktiga eller mycket viktiga, både på finska och svenska. 41 procent av de svenska deltagarna och 26 procent av de finska bedömde de här tjänsterna som mycket viktiga.
Totalt sett ansåg mindre än 4 procent att det här ansvarsområdet inte alls är viktigt.
I den svenska delen av enkäten bedömer 32 procent ordböckerna över de inhemska språken som ”mycket viktiga”, i de finska svaren tycker 22 procent detsamma. Arbetet är ändå ”viktigt” för närmare 60 procent av totala antalet deltagare i undersökningen.
I enkäten tog deltagarna på ett allmänt plan också ställning till språkpolitiska frågor.
Att delta och påverka språkpolitiken ansåg 57 procent ”viktigt” eller ”synnerligen viktigt”. Graden av engagemang i den frågan var en vattendelare mellan de svenska och de finska svaren. 45 procent av de svenska mot 15 procent av de finska deltagarna bedömde påverkansarbete i det här fallet som ”synnerligen viktigt”.
I undersökningen kom det också fram att de allra flesta tar sökmaskiner till hjälp när de letar efter svar på sina språkfrågor.
Nyheten editerad 23.11.2021. Undersökningsresultaten som redovisas gällde finländarnas syn på generella språkfrågor, inte Språkinstitutets tjänster.
Länk till den finska nyheten om resultatet hittar du här.