Om Ordbok över Finlands svenska folkmål
Ordbok över Finlands svenska folkmål beskriver ordförrådet i de svenska dialekterna i Finland.
Ordbok över Finlands svenska folkmål beskriver ordförrådet i de svenska dialekterna i Finland.
I Finland talas både svenska och finska dialekter. De svenska dialekterna talas i Österbotten, på Åland, i Åboland och i Nyland. Dialekterna kännetecknas av både ålderdomliga drag och nybildningar.
Redaktörerna skriver och bearbetar de artiklar som publiceras i ordboken. Genom åren har många redaktörer bidragit med artikelmanuskript.
Redan på 1930-talet fanns planer på att skapa en ordbok över de svenska dialekterna i Finland. Ordbokens första häfte utkom 1976 och sedan 2013 publiceras dialektordboken på nätet.
Ordbok över Finlands svenska folkmål bygger främst på dialektmaterial som samlats in mellan 1860 och 1970. Också tidigare dialektordböcker är viktiga för arbetet med ordboken.
Ur arkivet på Hagnäs strand stiger tusentals dialektröster från Houtskär, Lappträsk, Nedervetil, Lumparland ... Det kulturarv som redigeras av ordboksredaktionen på Institutet för de inhemska språken är inte bara historia. Folkmålet lever och mår väl. Samtidigt är den vetenskapliga dokumentationen av de svenska dialekterna i Finland unik.
I ett pilotprojekt utfört i samarbete med Projekt Fredrika och Svenska litteratursällskapet i Finland har material ur Ordbok över Finlands svenska folkmål förts in i Wikidata.
Gillar du dialekter? Ordbok för Finlands svenska folkmål har ett eget Instagramkonto som bjuder på glimtar ur ordboksredaktionens vardag.
Där får du en inblick i det mångbottnade och spännande jobbet med att dokumentera våra dialekter.
Du hittar det på kontonamnet fisvdialektordboken(öppnas i ett nytt fönster, du flyttar till en annan tjänst)!