Gå till innehåll

språkutveckling

Reformer pressar språket

All samhällsutveckling ger någon form av avtryck i språket. Tänk bara på hur till exempel datorspråket och ekonomispråket har påverkat vårt språkbruk.

Hade hon slått hunden?

Ibland stöter vi på ordformer som vi studsar till inför. Går det verkligen att använda formen slått av verbet slå? Kan man alltså säga Hade hon slått hunden?

Hen, en och man

För en tid sedan var det stor uppståndelse kring pronomenet hen. Folk hade åsikter både för och emot, och det fördes långa principiella diskussioner i tidningarnas spalter.

Bloggar
Bloggar

Vappen kom in i SAOL

Nu har pronomenet hen kommit in i Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Det är faktiskt en ganska stor händelse språkhistoriskt sett.

Påsk och väderstreck

Det svenska namnet "påsk" återgår på ett hebreiskt ord och har kommit in i svenska via medeltida latin (pascha) och germanska språk.

Tapeter och gallerier

Vårt språk innehåller en mängd idiom – fler än vi kanske i allmänhet kommer att tänka på.

Bloggar Monica Äikäs
Bloggar Monica Äikäs

Ord som kan utelämnas: har, som och det

I den här spalten ska jag ta upp några små språkliga element som ofta ingår i idiomatiska svenska satser men som ibland kan utelämnas. Det blir lite grammatisk analys.

Bloggar Nina Martola
Bloggar Nina Martola

Vårt förflackade språk?

Ligger wægher ginum acra. han scal wara swa breþer at twe wægnir moghu mötes a hanum.

Bloggar Nina Martola
Bloggar Nina Martola

Drönare

Sommaren är här och många av oss kanske ser kanske fram emot att dröna en tid, att föra en passiv tillvaro som Svensk ordbok förklarar ordet.

Fatt, tyg och måfå

En läsare undrar över ursprunget till några svårförståeliga ord som ingår i vissa svenska uttryck.