Gå till innehåll

Anna Maria Gustafsson

Varför finns det så ont om dock?

Varifrån kommer motviljan mot "dock"? Ett hederligt ord med oförtjänt dåligt rykte, tycker språkvårdaren Anna Maria Gustafsson.

Coronaorden grasserar på årets nyordslista

Advent är väntans tid. Vi är många som med tindrande ögon väntar på nyordslistan som alltid publiceras i mellandagarna.

Språkbruket ska inte diskriminera

Att ord kan väcka starka känslor visar än en gång den diskussion om ordet eskimå som nyligen pågått i de finländska medierna, framför allt i de sociala medierna.

Franska streck

Franska streck kan orsaka förvirring i kommunikationen mellan finlandssvenskar och sverigesvenskar.

Ny teknik, nya textgenrer

Kommer ni ihåg när ”alla” skulle skriva blogg och det fanns bloggportaler där man kunde hitta bloggar på all världens teman?

Finlandssvenskarna åker på södernresa

Resevokabulären kan avslöja om talaren är finlandssvensk eller sverigesvensk. Många finlandssvenskar ”åker till södern”, medan en sverigesvensk åker på solsemester till Mallis. Ändå kan de vara på väg till samma ställe.

Vad får man säga utan att kränka någon?

Hur är det nu med ordet handikappad − får man använda det? Borde vi numera tala om tjänstepersoner i stället för tjänstemän? Hur ska vi uttrycka oss för att visa att vi är genusmedvetna?

Rawfoodtårtor och havregrynsgröt

Nya matord på främmande språk översköljer oss i en aldrig sinande ström och det är inte så lätt att orientera sig bland gojibär, labnehbollar och yuzu. För att inte tala om att försöka uttala och böja dem enligt svenskt mönster.

OMG, du är så yolo!

Yolo blev ordet på mångas läppar mitt under den hetaste sommaren.

Selfien erövrar världen

Den explosionsartade spridningen av ordet selfie är ett exempel på hur snabbt nya ord kan få fotfäste. Plötsligt finns ordet överallt.