Spår, leder och rutter
Sverige och Finland har olika svenska ord för leder för vandring och cykling. I Sverige talar man om motionsspår, medan man i Finland företrädesvis kallar dem friluftsleder.
Sverige och Finland har olika svenska ord för leder för vandring och cykling. I Sverige talar man om motionsspår, medan man i Finland företrädesvis kallar dem friluftsleder.
Falska vänner är i språkliga sammanhang ord som ser lika ut i två olika språk men som har olika betydelser. Men ord kan vara försåtliga på många olika sätt. I fråga om paret eli − eller är det olika betydelseomfång som ibland ställer till det.
Den 4 februari är det världscancerdag. Som sjukdomsbenämning har cancer trängt undan det tidigare kräfta i svenskan.
Vårt skolsystem ändras med (o)jämna mellanrum, och det är inte lätt att hålla reda på vad olika skolor ska kallas.
I Sverige firas raggsockans dag i oktober, men i Finland är ordet yllesocka mycket vanligare.
Katten har varit husdjur i runt fyra årtusenden så det är inte så överraskande att vi har en mängd uttryck i våra språk där ordet katt ingår.
Enligt ordböckerna är lathundar lata odågor, men den vanligaste betydelsen av ordet lathund är ett hjälpmedel, till exempel en lista med fakta som är svåra att hålla i minnet. Och kan Karo som slöar i hundkojan kallas för lathund?
En person som upplevs som alltför petig går andra på nerverna. Det finns många mindre smickrande uttryck för pedanteri.
Brexit har blivit en verklig långdans i politiken och medierna, och i svenska medier ser man då och då när det skrivs om Brexit att verbet lämna används utan objekt: Ska Storbritannien stanna eller lämna?
Det är antagligen ganska få av oss som stött på ordet vägpåse. Förleden väg- kan åtminstone formellt hänföra sig antingen till färdvägar eller till verbet väga.