Nya modeller för språkregistrering på förslag
Justitieministeriet har gjort en utredning om att ändra registreringen av modersmål i befolkningsdatasystemet. Språkinstitutet påtalar svagheter i förslagen.
Justitieministeriet har gjort en utredning om att ändra registreringen av modersmål i befolkningsdatasystemet. Språkinstitutet påtalar svagheter i förslagen.
Över en halv miljon finländare behöver information i lättläst form.
Vårt språk är fullt av användbara standardfraser som underlättar vardagen och mötet med både nya människor och gamla bekanta. Men ibland känns det omöjligt att hitta ord och fraser som känns rätt.
Det nya coronaviruset är det hetaste samtalsämnet för tillfället. Ska den här epidemin utvecklas till en pandemi? Har vi att göra med en riktigt farlig farsot? Eller går det nya coronaviruset lika obemärkt förbi som en vanlig förkylning?
Ett inkluderande språk är avgörande för medborgarnas rättigheter.
På alla hjärtans dag kanske en och annan hoppas på att hitta kärleken, som med tiden kan leda till ett Stockholmsäktenskap, eller, som vi i dag skulle säga, ett samboförhållande.
Språkinstitutet förordar inte att ett hävdvunnet namn ersätts av ett nytt i kommersiellt syfte.
Hur är det nu med ordet handikappad − får man använda det? Borde vi numera tala om tjänstepersoner i stället för tjänstemän? Hur ska vi uttrycka oss för att visa att vi är genusmedvetna?
Finländsk telefonservice känns ibland lite burdus och korthuggen, medan den sverigesvenska kan ge en finländare en trevlighetschock. Ett typexempel på hur kulturskillnader syns i språkanvändningen.
Språkliga livshistorier porträtterar 100 finländares vardag, erfarenheter och attityder till språk.